Lappvikens källa heter den i våras bildade sammanslutningen av mentalhälsoorganisationer och konstnärer som vill hyra det gamla psykiatriska sjukhuset och göra det till ett centrum för kultur och mental hälsa. Planen är att öppna ett café, en restaurang och ett hotell som skulle erbjuda arbete för långtidsarbetslösa och rehabiliteringspatienter. Centret skulle vara en mötesplats för helsingforsare över olika (inbillade) gränser och konstnärerna där skulle förbinda sig att arbeta tillsammans med mentalvårdspatienterna.

Jussi Lehtonen är konstnärlig ledare för Nationalteaterns turnéscen och engagerad i medborgarrörelsen både som privatperson och som Nationalteateranställd. Att föreställningen Vieraskirja (se artikeln intill) hade premiär i Lappviken var ett ställningstagande av Nationalteatern – eller i alla fall av turnéscenen, säger Lehtonen. Enligt honom är projektet Lappvikens källa i grunden ett arbete mot stigmatisering av mentalvårdspatienter. Bakom ligger övertygelsen att man kan återhämta sig från en psykisk sjukdom.

– Det estetiskt tilltalande sjukhuset byggdes under tsartiden på en naturskön plats, eftersom man ansåg att det främjar den psykiska hälsan att vistas i en vacker miljö. Det är en klok iakttagelse som alltjämt är relevant.

Lappviken representerar medborgaraktivism och samhällelig företagsamhet. Pro Lappviken rf är en förening som grundades redan 1988 för att bevara det psykiatriska sjukhuset och medborgarrörelsen bidrog till att verksamheten fortsatte, men vid milennieskiftet aktualiserades stängningshotet igen. År 2008 lämnade de sista patienterna parken.

– Det är ändå tack vare föreningen som Lappviken har besparats så kallad fastighetsförädling och ingen planändring gjorts, säger Lehtonen som är styrelsemedlem i föreningen.

Vid premiären för Vieraskirja talar han passionerat om Lappvikens möjligheter.

– Ett centrum för mental hälsa och kultur skulle vara unikt på internationell nivå och vi kunde visa att hej, det här är vi bra på i Finland!

Men i stället står den av Engel ritade byggnaden tom och förfaller. Staden vill i första hand sälja sjukhuset och enbart om inte det lyckas kan uthyrning komma på fråga. En totalrenovering på 20 miljoner euro är nödvändig men för de kommande tio åren finns en sådan utgift inte budgeterad. På lokalcentralen vill Risto Heikkinen inte kommentera huruvida man fått in köpeanbud eller vad man anser om de planer Lappvikens källa har. Heikkinen säger heller inget om tidsramen för när beslut eventuellt fattas om säljning eller uthyrning.

Lehtonen har inte mycket till övers för hur stadsförvaltningens olika enheter handskas med frågan – ger med ena handen och tar med den andra, menar han.

– Lappvikens källa har fått understöd av närings-, trafik- och miljöcentralen. Social- och hälsovårdsverket står bakom projektet. Men fastighetsverket bryr sig mera om att göra business.

Sonja Mäkelä

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.