En skild busslinje för romer. Det låter som en fjärran hälsning från Sydafrika förr i tiden, men den kommer nu och från Italien. Det är på förslag i Borgaro, nära Torino. Man kunde ha väntat sig att höra något lika motbjudande från en representant för det xenofoba partiet Lega Nord, men det kommer från vänstern, från representanter för Partito Democratico (socialdemokraterna) och SEL (en valallians av mittenvänster och ekologiska partier). Man föreslår att det ska finnas två linjer av buss nummer 69, den linje som passerar förbi romernas läger nära flygfältet. På så vis ska man garantera ”medborgarna” (de som kvalificerar för benämningen) i Borgaro en säker resa in till stan, utan aggressiva romer. De föreslås alltså få en egen linje 69, en ”rombuss”.

”Jag tillbakavisar varje anklagelse om rasism” säger borgmästaren i Borgaro, Claudio Gambino, en av personerna bakom förslaget. Han menar att situationen inte längre går att tolerera. Romerna är en fara för de övriga passagerarna, det handlar om säkerhet, mässar han på. Och han ger ett exempel: en trettonårig flicka blev nästan attackerad fysiskt och nästan av med sin mobiltelefon när två romska flickor följde efter henne i närheten av hållplatsen. Gambino berättar att många liknande fall återberättats på sociala medier och att allt inte ens polisanmäls. I mina öron låter det både som skvaller och rasism.

Strax kan man så läsa att man också i Emilien-Romagna tycker att romerna ska få egna busslinjer. För idén i Torino är ju bra! Den här gången kommer det ändå från ett mera väntat håll: det är Alan Fabbri, från Lega Nord som gillar idén, men han passar på att beklaga sig över att om det varit han som först kommit med den här idén skulle den ha stämplats som rasistisk. Dessutom menar han att vänstern själv har sett till att ställa till det. Utan den skulle det inte finnas sådana problem som idag, med så många illegala invandrare och så mycket osäkerhet.

”Vad som än händer är det vårt, ’zigenarnas’, fel. Men varför skulle vi romer bråka på bussen, vi behöver ju den. Nu säger de att en flicka blivit kidnappad därifrån. Vad skulle vi göra med en flicka, vi har ju tio egna små barn att ta hand om redan?”, menar en av romerna från lägret. ”Vi upplever att vi kommit hit och integrerat oss, det är de som inte vill acceptera oss”.

Stella Parland

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.