Konst och ekologi möts i Belgrad

av Ny Tid

Samarbete mellan finländska och serbiska kultur- och konstarbetare har lett till ett livskraftigt och mångfacetterat kulturcentrum i Belgrad, som just nu genomför ett långsiktigt, tvärdisciplinärt ekologiarbete.

I oktober och november liknar Belgrad en gigantisk lekpark, öppen för olika kulturella och konstnärliga aktiviteter. Det är tiden för Belgrade Jazz Festival, Belgrads bokmässa, Belgrads designvecka, filmfestivalen Free Zone, den internationella saxofonfestivalen Saxperience, October Salon, och Toleransfestivalen, som alla öppnar sig för en stor publik. Men denna höst fann mig långt från mainstreamscenerna, då jag fick bevittna ett rätt framgångsrikt samarbete mellan serbiska och finländska kulturarbetare i Det europeiska centret för kultur och debatt, GRAD, även känt som KC Grad.

KC Grad finns i en gammal lagerbyggnad vid Sava-flodens bank, i det nedgångna industriområdet i Belgrads stadskärna, och grundades genom ett gemensamt initiativ av Cultural Front Belgrade och stiftelsen Amsterdam Felix Meritis Foundation i april 2009. Sedan dess har dess breda kulturverksamhet inkluderat utställningar, konferenser, seminarier, musikprogram, workshops, bokutgivningar, filmvisningar och en hel del andra tillställningar.   

Då jag träffade Ljudmila Stratimirovic, KC Grads konstnärliga ledare, pågick fotoutställningen A Book of Memories, som introducerade den meriterade finländska fotografen Sakari Viika till den serbiska publiken som en del av KC Grads program för konstnärsresidenser, AIR.

– År 2011 organiserade vi en konferens om AIR-programmet som vi planerade att inleda, och det var där vi träffade Irmeli Kokko, berättar Stratimirovic.

Kokko arbetade vid tidpunkten för Bildkonstakademin i Helsingfors och är en av grundarna av Helsinki International Artist Program HIAP.

– Hon hjälpte oss med att besöka olika konstkolonier i Serbien, för att vi skulle få en uppfattning om de grundläggande principerna för hur kolonierna fungerar. Sedan dess har vårt AIR-program inhyst gästartister från Finland och andra delar av världen några gånger i året, och det hjälper dem att finna inspiration för deras framtida arbete.

Breddad
miljömedvetenhet

Förra året föddes ett helt nytt projekt vid namn The Frontiers in Retreat, som fostrar tvärdisciplinär dialog om ekologiska frågor inom ett nytt europeiskt nätverk som involverar konstnärsresidenser, konst i undervisning, organisationer, konstnärer, experter och en blandad publik. Även om projektet organiseras av HIAP, gav det möjlighet för KC Grad och en rad andra organisationer från Storbritannien, Lettland, Spanien, Island och Litauen att aktivt delta.

Målet med projektet är att använda moderna metoder och mångdisciplinära tillvägagångssätt för att bredda förståelsen för globala ekologiska förändringar och deras regionala inverkningar på den europeiska naturliga miljön. Som ett av projektets center för konstnärsresidenser, fungerar KC Grad nu som värd för konstnärer som forskar i olika ekologiska frågor i de områden där de befinner sig, utbyter kunskap mellan olika discipliner och skapar – naturligtvis – ny konst.

Skulptören Saara-Maria Kariranta från Helsingfors var en av de första fyra konstnärerna som deltog i den serbiska delen av projektet. Tillsammans med sina kolleger har hon tillbringat två och en halv månad i Serbien, och bott i Belgrad, Zlakusa, Sirogojno och Ecka.

– På ett seminarium som ordnades här i början av oktober hade alla deltagare i det fem år långa projektet möjlighet att samlas och diskutera, berättar Kariranta.

– Dessutom samlades för första gången studerande och föreläsare från Bildkonstakademin i Helsingfors i Belgrad och gav sin syn på de frågor som är relevanta för projektets resultat, säger Stratimirovic.

– Samtidigt fick alla deltagare information om forna Jugoslaviens kulturella historia, lite nedslag i den samtida serbiska kulturen och dess förhållande till den serbiska staten, samt de större ekologiska problemen i dag, speciellt i samband med den senaste tidens gigantiska översvämningar.

Laxfrestelse och
blåbärspaj

Den överhängande planen för KC Grad inom den närmaste framtiden är att ta emot fyra nya finländska gästartister. Vissa av dem är kända för organisatörerna sedan tidigare, berättar Stratimirovic. Samarbetet med Bildkonstakademin för nästa år har också planerats. Slutet av detta år bjuder också marknadsföringen av en serbisk översättning av redaktörerna Boel Westins och Helen Svenssons bok Brev från Tove Jansson, samt en utställning med Janssons konst. 

Eftersom jag antagligen missar tillställningen i slutet av året, är det inte mer än rätt att mitt besök denna gång avslutades med den så kallade Deli-måndagen: den finländska ambassadörens fru Paula Kuru-Orpana bjöd alla besökare på KC Grad på laxfrestelse, köttbullar och blåbärspaj.

Sabina Hadzibulic

Översättning Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.