Äldre människor mår bättre av att få bo hemma i en omgivning de är vana med. Speciellt viktigt är det om de har anhöriga och vänner i den omgivningen. Så vill också de flesta åldras. Om hälsan avtar, och man får vara rädd för, att det kan hända olyckor, att de kan bli trakasserade eller störda och behöver kontinuerlig och lättillgänglig vård, behövs intensifierat serviceboende. Eftersom det blir svårare att klara av att hålla ett egnahemshus i skick med ökad ålder, behövs också annat serviceboende.

Sedan sparåtgärderna på 90-talet har vi kunnat konstatera en allt större strävan att minska på ”institutionsboende” och en målmedveten inriktning på att hålla äldre hemma allt längre. Vi kan i bakgrunden skönja en ideologisk avoghet mot institutionsvård. De här frågorna måste man se praktiskt och ändamålsenligt på, så att de äldre kan känna sig väl omhändertagna, då de behöver service och vård.

Den nuvarande äldrevårdslagen, som regeringen kom överens om efter hårda och långa förhandlingar garanterar institutionsvård, om det finns medicinskt motiverade skäl samt om det är motiverat för att en äldre person skall ha ett värdigt liv och få säker vård.

Nu planerar den ”avskalade” regeringen att stryka uttrycket värdigt liv, vilket öppnar för att låta folk i allt sämre skick bo hemma. Ett veckoslut i våras var 3 åldringar på rymmen från sina hem i Österbotten. Vi skulle i stället vilja se en lagstiftning  som går i andra riktningen och bättre garanterar åldringar ett värdigt liv, än att detta slopas. Så vi vill härmed ta avstånd från dylika planer.

Österbottens Vänster,
Svenska sektionen

Stefan Håkans, ordförande

Kjell-Erik Källberg, sekreterare

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.