Apropå Charlie Hebdo

av Gordana Malešević

hebdoFrankrike har en stark tradition av satir. L’Eclipse var en fransk satirisk veckotidning 1868-1919. Den var en uppföljare till La Lune som hade förbjudits 1868. De första fem åren var Francois Polo chefredaktör och André Gill chefstecknare. Så länge man inte sprider hat är det tillåtet att skratta, löd deras motto. Även Faustin Betbeder, Alfred le Petit, Albert Humbert och andra tecknare arbetade för L’Eclipse.

Genom en ny författning, som konfirmerades i en folkomrösting, blev Frankrike en konstitutionell monarki 1869 och André Gills satirteckningar fortsatte att göra narr av det andra kejsardömet fram till dess fall, 1870.

Republikanerna hade vunnit folkets röst, vilket många anser inte kunde ha skett utan satirtecknarna – deras verk (till skillnad från det skrivna ordet) kunde tydas av alla.

Tidigare samma år hade L’Eclipse publicerat en serie som gick under rubriken Modes et coiffures pour l’an 1870 (fritt översatt: Mode och hår för 1870).

Den 23 januari till exempel gjorde André Gill (1851-1899) narr av journalisterna. Förstasidans rubrik lyder Projet de costume pour MM. les journalistes. Mangeons-nous les uns les autres  (ung: Herrar journalisters utstyrsel.Här äter vi varandra?).

Ingen gick fri från tidningens kommentarer, särskilt inte personer och yrkesgrupper med stor makt. Mångas skuggsidor drevs till sin spets i syfte att belysa var och ens deltagande i samhällsutvecklingen.

Gordana Malesevic

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.