Boucht, Dahlström, Sandström, Rahikainen, m.fl. mottog SLS-pris

av Ny Tid

Författaren, feministen och Ny Tid-medarbetaren Birgitta Boucht mottog i kväll K.E. Tollanders pris om 40 000 euro på Svenska Litteratursällskapets årshögtid för sin bok Förklädd och naken. Självporträtt. Själsfränder. Motiveringen lyder: ”Birgitta Bouchts debut tillsammans med Carita Nyström Denna värld är vår! Handbok i systerskap kom att bli banbrytande för sjuttiotalsfeminismen. Där ingick också Bouchts diktsamling med den uppfordrande titeln ”Tala om vad du vet”. På den vägen är det. Författarskapet omfattar romaner, lyrik, skrivhandbok, hörspel, brevväxlingar, lättläst prosa, barnböcker och antologier. Därtill är inspiratören och debattören Boucht en oförtröttlig kraftkälla i Svenskfinlands offentliga samtal, vilket inte minst den dynamiska memoarboken vittnar om.”

Plaketten Allt vad vi äga samman tillföll professor emeritus Fabian Dahlström, för hans forskning i Finlands och Sveriges gemensamma musikhistoria.

Priser på 18 000 euro tillföll Peter Sandström, Henrika Andersson, Agneta Rahikainen, Anders Larsson och Historiska föreningen.

Se motiveringar och övriga pristagare på SLS webbsida. 

Red

Lämna en kommentar