Nelli Baran

Mediepersonen Tuomas Enbuske kallade i en kolumn den 31 mars feminism för hatprat. Enbuske jämförde i kolumnen feminism med Sannfinländarnas hatprat om våldtäkter. Enbuske konstaterade också att feministerna själva har hittat på sina egna problem.

I Enbuskes värld borde kvinnor inte kunna bli verkställande direktörer och löneklyftorna behöver inte åtgärdas, eftersom fler män sitter i fängelse och är utslagna. Hans uppfattning om jämställdhet är ovanlig.

Att driva kvinnofrågor och jämställdhet handlar inte om att skuldbelägga män. Det handlar om att eftersträva mänskliga rättigheter och jämlik behandling. Det är sant att män enligt flera mätare har det sämre ställt än kvinnor, men det får inte till exempel anställningsdiskriminering och oförklarliga löneskillnader att försvinna.

Med sina ord förringar Enbuske människor som arbetar med jämställdhetsfrågor, och alla som eftersträvar jämlikhet. Att jämföra det med hatprat är osakligt och sårande. Enbuske är skyldig oss en ursäkt.

Nelli Baran,
Ordförande för Egentliga Finlands socialdemokratiska kvinnor

Lämna en kommentar