Sonja Mäkelä ny redaktionssekreterare

av Lasse Garoff

Under 2015 fungerar Sonja Mäkelä som Ny Tids deltidsanställda redaktionssekreterare. Mäkelä vikarierar tjänstlediga My Lindelöf. Sonja Mäkelä har studerat journalistik på Soc&kom, och gått magisterprogrammet Kultur och kommunikation vid Helsingfors universitet. I vår har Mäkelä deltagit i Utvecklingsakademin för journalister som arrangeras årligen av Utrikesministeriet.

– Syftet med kursen är att fortbilda journalister om Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete, och om vad som är aktuellt inom området globalt sett. I utbildningen ingick en studieresa till Etiopien, ett av Finlands sju långvariga samarbetsländer, för att se vad utvecklingssamarbetet går ut på i praktiken, och hurdana projekt vi finansierar, säger Mäkelä.

Utvecklingspolitik är ett tema som Ny Tid kommer att skriva mer om under 2015.

– Bistånd har debatterats mycket i offentligheten nu under våren. En del kritiker menar att bistånd inte leder till utveckling utan rentav tvärtom. Och visst befinner sig utvecklingssamarbetet i ett brytningsskede just nu och det kommer säkert att se annorlunda ut i framtiden, säger Mäkelä.

Tidsfristen för Millenniemålen löper ut i år, och som bäst jobbar världens länder på att formulera målsättningarna för utvecklingsarbetet efter år 2015. De nya målen för hållbar utveckling ska gälla alla världens länder, även Finland.

– Det perspektiv som intresserar mig är den lilla människans historia, det är där man kan få ner stora abstrakta frågor på en gripbar, konkret nivå, säger Mäkelä.

Hon ser fram emot arbetet på Ny Tid.

– Ny Tid har länge varit den enda finlandssvenska tidningen jag läser. Jag är väldigt stolt över hur tidningen ser ut och känns efter övergången till månadstidning, seriös och snygg, och jag tror den kommer att leva vidare i denna form. Det är roligt att få vara med just i det här skedet.

Text: Lasse Garoff
Foto: Otto Donner

4 kommentarer

Sara 22 april, 2015 - 12:15

”Mäkelä vikarierar tjänstlediga My Lindelöf.”

Finns det tjänster i Ny Tid?

Reply
Ny Tid 22 april, 2015 - 14:30

Ny Tid har två heltidsanställda och tre deltidsanställda på redaktionen. Chefredaktören jobbar 100%, och en person arbetar 100%, varav 50% går som redaktionssekreterare och 50% som producent. Denna tjänst innehas nu av Marcus Floman, som för tillfället vikarieras av Lasse Garoff. My Lindelöfs är en 50%-ig tjänst, där nu Mäkelä vikarierar under 2015. Vidare har Ny Tid en ekonom och en grafiker/layoutare som båda arbetar 40%.
/Janne

Reply
Sara 24 april, 2015 - 17:44

Ursäkta.

Som finskspråkig trodde jag att ”tjänst” betyder ”virka”. Tjänster finns bara vid en kommun eller vid staten. På svenska ”tjänst” verkar ändå ha flera betydelser än på finska.

Reply
Ny Tid 24 april, 2015 - 18:51

Du har rätt. Tekniskt sätt är det inte tjänster, men i vardagligt tal talar man om tjänster för enkelhetens skull.

Reply

Lämna en kommentar