Ett slag för antirasismen

av Janne Wass

Lite som ett komplement till den klassiska vänstermarschen på första maj blev Teater Viirus tillställning Manifestation Against Racism på Valborgsmässoafton. Flera deltagare syntes till på båda evenemangen, och till och med konferencieren – Noora Dadu – var densamma både på Viirus och på Hagnäs torg dagen därpå. Dadu är för tillfället aktuell med föreställningen Minun Palestiinani som har gått på Teatteri Takomo under april.

Det var en samstämmig skara både på scenen och i publiken som förfasade sig över Sannfinländarnas framgång och önskade att Finland skulle ta emot fler flyktingar. Programmets höjdpunkter var kanske standup-komimern Ali Jahangiris fräna uppträdande och skådespelaren och dansaren Dennis Nylunds Fred Astaire-inspirerade nummer, som avslutades med en passionerad kyss tillsammans med kvällens andra konferencier Pelle Heikkilä. Andra programpunkter som bör nämnas var Ny Tids ex-redaktionssekreterare och författaren Malin Kiveläs tal om den politiska tidskriften Plir, som hon gjorde tillsammans med nyligen bortgångna Stella Parland, och som nu ser ut att komma ut med ett andra nummer, samt Viirus-skådisarna Robert Kocks och Christoffer Strandbergs politikerimitationer. Marika Parkkomäki tvingades utebli på grund av sjukdom, men Oskar Pöysti lappade snyggt ihop programmet med en uppenbarligen improviserad imitation av Kristdemokraternas Päivi Räsänen som genomgått en metamorfos och blivit Berghällshipster.

Andra uppträdande var filmregissörerna Naima Muhamud och Ghatfan Ghanoom, journalisten Marianne Lydén och en cellist vars namn tyvärr gick Ny Tids utsände förbi. Kvällen streamades live på webben av Yle, och som avslutninge uppträdde funkbandet Eternal Erection.

I publiken kunde man skymta bland annat Vänsterförbundets Dan Koivulaakso och SFP-röstmagneten Eva Biaudet, teaterveteranen Dick Idman och mångkonstnären Antonia Ringbom, med flera.

Intäkterna från kvällens frivilliga donationer gick till FN:s flyktingorgan UNHCR. Vid pausen hade 1 300 euro samlats in, hur mycket slutsumman blev är för Ny Tid i detta skede oklart.

Vill man vara kritisk kunde man säga att detta var ytterligare ett exempel på ”ryggdunk i liten krets”, för att parafrasera en tidigare diskussion i Ny Tid – likasinnade som samlas i ett slutet rum och förfasar sig över världens orättvisor. Men å andra sidan är det i dagens Sannfinlandia också viktigt att man påminner sig själv om att det finns en motkraft till trångsyntheten och rasismen, och att det är en kraft att räkna med. Om rasisterna har sitt Hommaforum, så bör även antirasisterna kunna samlas och dra styrka ur gemenskapen. Ingen inbillar sig väl att manifestationen i sig minskar rasismen, men att öppet visa stöd för Finlands invandrare och minoriteter är ett led i kampen mot xenofobin, och framför allt är det viktigt att minoriteternas egna röster blir hörda. Förhoppningsvis kan manifestationer av detta slag också ge antirasisterna råg i ryggen och sporra till att med ännu större kraft motarbeta de unkna högervindarna i samhället.

Text och foto: Janne Wass

Klicka på bilderna nedan för att öppna bildgalleriet.

Regissören Naima Muhamud anser att antirasism måste läras ut redan i barnaålder.
Journalisten Marianne Lydén funderade kring högerextremismen.
SFP:s Eva Biaudet intervjuas av Yles Peter Lüttge.
Christoffer "Alexander Stubb" Stranberg och konferencier Pelle Heikkilä.
Christoffer Strandberg kanaliserar allas vår Nalle.
Fullsatt i Viirus aula under pausen

2 kommentarer

Meri Anna Hulkkonen 2 maj, 2015 - 00:25

Cellisten heter Sergio Andrés Castrillón.

Reply
Ny Tid 2 maj, 2015 - 00:40

Tack!

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.