Tre frågor till Andreas von Weissenberg

av Janne Wass

chef för internationell katastrofhjälp på Röda korset i Finland. 

1. Hur kommer situationen i jordbävningsdrabbade Nepal att se ut under den närmaste framtiden?

– Jag räknar med att den omedelbara nödhjälpen – utdelning av presenningar, tält, hygienprodukter och vattenkanistrar – kommer att fortsätta in i juni-juli. Vissa distributioner, som hygienpaket, sker månadsvis över en längre period. Det är ett stort område och logistiken är svår, så det tar tid innan alla har fått det de behöver. Saker och ting sker i en viss ordning, och den första prioriteten är mat och vatten, tak över huvudet, innan vi går in i återuppbyggnadsfasen.

2. Vilka kommer att vara de största utmaningarna
under den första fasen?

– Om man jämför med jordbävningen i Haiti, så tog första hjälpenfasen där länge, eftersom vi hade stora problem med markrättigheter. Folk bodde i tält i närmare två år. Det problemet har vi inte på samma sätt i Nepal, utan i stället är tiden ett problem. Monsunsäsongen börjar på sommaren och då kan det bli riktigt kallt och jävligt. Så utmaningen är att folk ska få tak över huvudet för att klara monsunen. Dessutom får vi hoppas att det inte blir några större översvämningar på grund av regnet, som det brukar bli i Nepal med några års mellanrum. I fjol hade Röda Korset till exempel en mindre operation i Nepal på grund av översvämningar, men det är trots allt ett större problem i de låglänta områdena, och inte så mycket i de regioner som drabbats värst av jordbävningen. Tiden är alltså ett problem.

3. Hur fortskrider arbetet med återuppbyggnaden efter den mest akuta humanitära hjälpen?

– Hjälparbetet i sådana här situationer framskrider i tre faser. Den första handlar om första hjälpen och presenningar. Efter det uppför vi tillfälliga härbärgen, som håller i ett eller två år. Det är alltså ordentliga byggnader, ofta i trä, men ganska enkelt byggda. Det är ändå i nuläget svårt att säga när den fasen inleds. Men sen ska man komma ihåg att återuppbyggnad inte bara handlar om hus. Vi har en integrerad approach, som också handlar om att folk ska ha möjlighet att förtjäna pengar för att klara liv och leverne och få sina familjer på fötter. I återuppbyggnadsarbetet anlitar vi därför lokala arbetare, marknaden, snickare, och så vidare, och pumpar på så sätt in pengar i den lokala ekonomin. Vi har arbetat på det här sättet i årtionden, så vi har en bra modell att följa.

Text: Janne Wass
Foto: Tatu Blomqvist/Röda Korset i Finland

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.