Några anspråkslösa förslag till statsminister Sipilä

av Ny Tid

Bäste statsminister Juha Sipilä,

Till att börja med ber jag att få gratulera: er förmåga att slå blå dunster i ögonen på väljarna före valet var verkligen enastående! I stället för att tala om nedskärningar och andra obehagliga saker nöjde ni er med några vaga fraser om att skära i den onödiga byråkratin. Ja, och så var det ju förstås de där 200 000 jobben ni skulle skapa när ni väl kommit till makten. Först då centerns jordskredsseger var ett fullbordat faktum visade ni ert rätta jag: en stenhård högerpolitiker som inte ens drar sig för litet utpressning om nöden så kräver.

Respekt, herr statsminister! Machiavelli själv kunde inte ha gjort det bättre!

Ni har gjort klart för det finländska folket att det är hårda bandage som gäller under de följande fyra åren. Personligen tycker jag ändå att ni satt ambitionsnivån onödigt lågt, och därför vill jag komma med några anspråkslösa förslag med vars hjälp ni kan få fason på de offentliga finanserna ännu snabbare.

Ta till exempel de där nedskärningarna i utbildningen som ni fått så mycket kritik för. Personligen tycker jag att ni inte har gått närmelsevis tillräckligt långt. Om vi nu börjar med digitaliseringen av undervisningen så talar ju så gott som alla engelska nuförtiden, så varför ska vi då envisas med att låta överbetalda finländska lärare producera våra nätbaserade kurser? Nej, lägg ut rubbet på entreprenad till någon förmånlig underleverantör i Mumbai, säger jag! På samma gång blir vi ju dessutom av med den där obligatoriska skolsvenskan som er regeringspartner Sannfinländarna ogillar så kraftigt.

Ett annat lämpligt sparobjekt är att skära ner i antalet ämnen, både inom grundskolan och på de högre nivåerna. Det finns ju trots allt en hel massa ämnen och kurser som inte på något sätt bidrar till den ekonomiska tillväxten eller exportindustrins konkurrenskraft. Inom vissa ämnen lär man sig ju till och med att tänka kritiskt, och som vi båda vet blir det ju bara professionella gnällspikar av sådana människor!

Nej, låt yxan vina, säger jag! Ekonomi, teknik och företagande är väl i stort sett vad som behövs, och så förstås tillräckligt mycket gymnastik för att alla de där överviktiga skitungarna inte ska bli en börda för den offentliga hälsovården i framtiden. Inom gymnastiken kunde man dessutom ta modell av de där dokusåporna på TV, och införa lite offentlig förnedring för att få de värsta slapparslena att skärpa sig. Det kan förstås hända att det här skulle ge ett och annat viljesvagt fläskberg psykiska problem, men vafan; det är väl ändå lika bra att gallra ut det svaga materialet i ett så tidigt skede som möjligt! Det gjorde spartanerna också, och de hade minsann inget hållbarhetsgap!

På tal om det där med utgallring: ert beslut att klämma åt de allra fattigaste pensionärerna var verkligen genialt! Om de inte längre har råd med både mat och medicin kommer det ju helt klart att påskynda… nå, låt oss säga den naturliga avgången. Men varför stanna där? Om ni drar åt skruven litet till kommer gamlingarna varken att ha råd med mat eller medicin, och då blir ju den naturliga avgången ännu snabbare!

 Det här är, som sagt, bara några anspråkslösa förslag. Om jag kommer på några fler lovar jag att omedelbart ta kontakt med er, herr statsminister. Det är nämligen en hederssak för mig att enligt bästa förmåga bidra till ert viktiga och värdefulla arbete för Fosterlandets väl.

Eder ödmjuke undersåte

Christer K. Lindholm, Åbo

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.