Mångkulturalism är en halmdocka

av Janne Wass

På sidorna 9-12 i detta nummer av Ny Tid intervjuas Anders Carlsson, den blivande professorn för Teaterhögskolans svenska skådespelarutbildning. Inte ens den intervjun går fri från hänvisningar till fallet Olli Immonen, vilket visar vilken genomslagskraft högerextremisternas rasistiska rabulism har i Norden. Men Carlsson lyfter upp en intressant synvinkel: vi borde sluta tala om mångkulturalism, säger han, eftersom det är ett begrepp som rasisterna har hittat på.

Jag minns själv att jag hajade till då jag första gången läste en intervju med en sannfinländare som talade om mångkulturalism som en ideologi som måste bekämpas. Vilket nonsens, tänkte jag, mångkulturalism är ju ingen ideologi – det är ett historiskt och samtida faktum. Man behöver inte ens öppna en historiebok för att inse hur mycket den finländska kulturen påverkats av andra kulturer, och vice versa.

Och detta vet ju till och med de mest rabulistiska rasister. Det är inte mångkultur i sig som de motsätter sig. Så fort man börjar gräva lite djupare bland internettrollens kommentarer, står det klart vad det egentligen är dessa högerextremister är rädda för: islam. Börja läsa en diskussion om mångkulturalism på Hommaforum eller på James Hirvisaaris, Jussi Halla-ahos eller Olli Immonens Facebooksida, så tar det inte länge före det egentliga temat dyker upp: det talas om hedersmord, jihad, sharia, Islamiska Staten, självmorsbombare, halshuggningar, kvinnoförtryck, slöjor, månggifte, moskéer, och så vidare.

Inte är det det franska köket eller amerikanska filmer som skrämmer rasistierna, det är inte djembetrummor eller batikkjolar från Goa. ”Mångkulturalism” har helt enkelt blivit ett kodord för ”islamisering”. Islamiseringens hot är en uppfattning som populariserats via bloggen Gates of Vienna, som drivs av norska Peder Are Nøstvold Jensen, under pseudonymen Fjordman. Bloggen laborerar kring myten om Eurabia, enligt vilken muslimer kommer att vara i majoritet i Europa i slutet av seklet, och påstår att det pågår en islamistisk konspiration för att förena Europa och den arabiska världen till ett islamistiskt kalifat. Fjordman var en av Anders Behring Breiviks stora ideologiska förebilder, och Jussi Halla-aho har gästbloggat för Gates of Vienna.

Men att kalla sig för islamofob är inte riktigt rumsrent, och därför har islamofoberna skapat en halmdocka vid namn ”multikulturalism”, ett behändigt löst begrepp dit man i princip kan tränga in allt som ryms under begreppen tolerans och solidaritet. Att de dessutom väver ihop allt detta och kallar det för en ideologi gör att det är lätt för dem att ta sikte och slå med sina trubbiga argument.

Vi har en dröm-manifestationerna runtom i Finland efter Immonens uttalande var väldigt fina initiativ och viktiga fyrbåkar för solidaritet och öppenhet. Men att demonstrera med ett allmänt ”låt alla blommor blomma”-budskap är i längden inte en lösning på problemet med rasismen. I stället för att försvara ”mångkulturalismen”, som om det på riktigt fanns ett alternativ till den, borde man kalla rasisterna vid deras rätta namn. Vi måste ta itu med islamofobin och Sannfinländarnas lögnaktiga, förvrängda teser om flyktingar och invandring. Arrangörerna i både Helsingfors och Åbo bedyrade att manifestationerna inte var riktade mot Sannfinländarna, och då frågar jag mig: varför? Det är inte dialog med rasisterna vi behöver, för det är de inte intresserade av. Vi ska dra alla sannfinländare över en och samma kam så länge partiledningen inte med kraft avsäger sig fascismen och rasismen inom partiet.

Janne Wass
är Ny Tids chefredaktör

3 kommentarer

Ernst Mecke 29 augusti, 2015 - 19:35

I think this a very good and helpful piece, and I am very grateful that somebody has taken the trouble to have a close look at the production of all those opponents of ”multiculturalism” (or of whatever they understand by that). But in my present comment I intend to concentrate on the last sentence, which said that we ”ska dra alla sannfinländare över en och samma kam så länge partiledningen inte med kraft avsäger sig fascismen och rasismen inom partiet”.
I do see some difference between fascism and racism, at least in the aspects on which each of them puts the biggest stress, and I think that one should discuss these two phenomena separately. Beginning with racism, it was in the first half of last century a very widespread idea which had its followers also among otherwise rather respectable people. After all, it was considered as something scientific, so that that people who thought that they should give preference to science over humane feelings might have felt obliged to support it. And that may still be so in at least part of the people to whom a note in Hbl of Lö 29.08., p.9, is referring. The first paragraph of the note reads: ”Fler än var sjunde finländare tror att mörkhyade afrikaner har svagare själsliga förmågor än vithyade västerlänningar, framgår det av Suomen Kuvalehtis enkät”. And I think that it will not be easy to change their opinion by labeling such an opinion as ”politically incorrect”. Nor will it help to claim that there were no human races at all. Because: according to all the criteria by which we discern various races, or breeds, among our dometic animals (colour, size, shape, ways of reacting) there are also rather clear differences between various groups of humans, which will according to our usual habits then be referred to as ”races” (and to label people who are used to this as somehow ”bad” will just make them turn to the political party which offers them a political ”home”). Instead, one should begin to talk MUCH more about IMPRINTING. Imprinting is a concept from biological psychology, also known from psychoanalysis (where it is called ”internalising”). It designates a mental mechanism by which also humans will (early in life and rather automatically, i.e. without conscious decisions being involved) pick up the values and reactions of their social environment, i.e. pick up the culture (and the neuroses) of this environment. And after having pointed out this, one can say to/about racists the following few things: (a) there are in fact human races, whose characteristic traces (like colour and overall shape) are based on genetics, but about their mental capabilities or their dangerousness to our society this hardly says anything at all, whereas (b) the culture which they bring with them in their heads is of VASTLY bigger importance. And when looking specifically at Islam, with the Islam of the Indonesians (who are the biggest Islamic nation of all) we have hardly any trouble of all, and with the Islam of the Helsinki Tatars actually none. Trouble with Islamists (who even in their home countries are a small minority) we have VERY mostly in countries with tribal and patriachial structures which make people vulnerable to the preachings of authorities (and via the religion-instilled sexual neurosis – just look at the Old Testament, on which also Islam is based, same as those raving US Evangelicals – especially vulnerable to just those authorities who rave the worst). Altogether, one should tell the racists that there may be races, but that that is unimportant, whereas dangers (if there are any) are usually in cultures (which, about Islamists, could mean that one should keep some control over preachers – as one also should over Evangelicals and/or fundamentalist Catholics).
Compared to racism, fascim is something like the cult of strength and its ”consequent” application, to be used against ANYbody who deviates in ANY way from the self-appointed ”non-decadent” majority. With fascists, discussion will mostly be useless (a.o. because they will already consider discussion as such as ”decadent”), so that one will have to apply the law against their violent tendencies. But I am actually wondering how widespread and strong there really are violent tendencies in Finland on which this type of fascism could grow.

Reply
Dennis Slotteborn 9 september, 2015 - 19:20

Hahaha vilken skämt tidning detta är 🙂 skrattar gott åt stolleriet ni håller på med..Klassfråga hahahahahahahahahahahahaha för 50 år sedan kanske men inte idag..är det därför ni behöver få in den nya underklassen så att er ideologi får en mening igen?

Reply
Ny Tid 10 september, 2015 - 12:01

Tack för din kommentar, det är trevligt om vi kan erbjuda underhållning i vardagen. 🙂
/Janne

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.