Det fascistiska våldet ökar i Finland

av Mikael Brunila

Mikael Brunila är journalist

Den nynazistiska Finska Motståndsrörelsen (FMR) har på sju år blivit mycket välorganiserad och utgör nu ett hot mot all vänsterverksamhet i Finland. Under slutet av 2000-talet dök rasistiska klistermärken upp på flera orter i Finland. ”Varning, mångkultur kan skada dig och dina barnbarn allvarligt”, stod det på klistermärkena, som gjorde reklam för det nygrundade FMR.

FMR grundades hösten 2008, samma år som Sannfinländarna fick sitt genombrott i kommunalvalet och det rasistiska nätforumet Homma grundades. De första åren hånades organisationen både av nationalister och antifascister för att vara ”tarranatsin” (”klistermärkesnazi”), men FMR utvidgade målmedvetet sin verksamhet.

Sitt första genombrott fick organisationen hösten 2011 då den bjöd in talare från sin systerorganisation Svenska Motståndrörelsen, Italiens Casa Pound och det tyska nynazistiska nätverket Freie Nationale Strukturen, och ordnade en spelning med nynazistisk musik på restaurangbåten Wäiski i Helsingfors. Tillställningen visade att det visst går att organisera stora nazistiska evenemang i finländska städer.

Efter det har FMR varit i löpsedlarna titt som tätt. Rörelsens aktivister angrep en samlingspartist i Uleåborg 2011, anföll politikern Dan Koivulaakso (Vf) med pepparsprej i Uleåborg 2012, knivhögg en person på ett diskussionstillfälle om ytterhögern på Jyväskylä stadsbibliotek 2013, organiserade en hotfull protest mot vänsterförbundets valborgsfirande i Björneborg 2014, och på ett varuhus i Jyväskylä sommaren 2015 misshandlade de offret från sitt tidigare anfall mot stadsbiblioteket. Dessutom har personer som senare blivit aktivister i rörelsen dömts för ett angrepp med pepparsprej mot Prideparaden i Helsingfors 2010 samt för ett tiotal allvarliga angrepp mot invandrare i Finland.

Idag organiserar FMR regelbundet demonstrationer runt om i Finland. Organisationen har verksamhet i flera städer, en klubblokal i Åbo, och arrangerar aktivistträffar för nynazister från hela Norden en gång om året.

I december 2014 bröt sig FMR för första gången ur sin politiska isolering då organisationens aktivister fick agera ordningsvakter på en demonstration som organiserades på Finlands självständighetsdag av personer från den ultranationalistiska föreningen Suomen Sisu, den fascistiska nättidningen Sarastus och sannfinländarna. FMR tog ett ytterligare steg in från kylan när de sannfinländska politikerna Olli Immonen och Teemu Lahtinen våren 2015 ställde upp på ett gruppfoto med FMR-aktivister vid Eugen Schaumans grav.

Våren 2015 fick FMR uppbackning av den populära rasistiska nättidningen Mitä Vittua som nu regelbundet publicerar artiklar av FMR. FMR administrerar till och med en egen sektion av tidningens nätforum. FMR gillas idag av över 1000 personer på Facebook.

Den som följt med FMR:s utveckling förstår att organisationen måste ses som ett allvarligt hot. FMR:s kärntrupp växer år för år och organisationen har lärt sig att tilltala sin målgrupp genom välgenomtänkt propaganda. Idag kan FMR samla ihop kring 50 aktivister för sina aktioner, vilket gör det svårt för antifascister att bemöta dem på gatan.

Våld är alltid ytterst problematiskt som metod, men faktum kvarstår: den dag då antifascister inte kan försvara sig själva kan vänstertillställningar endast organiseras med polisens goda vilja. I Finland har polisen vid flera tillfällen underskattat hotet från FMR och låtit bli att försvara vänsterns tillställningar mot fascistiskt våld, vilket båda angreppen i Jyväskylä gav prov på. Efter angreppet mot diskussionstillfället på Jyväskylä stadsbibliotek 2013 förbjöd polisen ett motsvarande diskussionstillfälle i Kotka.

För vänstern är FMR en obekväm och öppen fråga som ändå måste besvaras. Hur kan organisationens tillväxt stoppas? Hur ska det tilltagande fascistiska våldet bemötas?

Mikael Brunila
På bilden Svenska motståndsrörelsen. Foto: Peter Isotalo

2 kommentarer

Christer 19 september, 2015 - 18:55

Tyvärr är det så att många män i synnerhet har blivit dåliga å att läsa och diskutera och då är våld det enklaste att ta til våld?

Reply
Ernst Mecke 27 september, 2015 - 23:55

I fully agree that it does not look good – in fact I feel reminded of the growth of Hitler’s party in the 1920ies. Luckily, in contrast to then we can still assume that the willingness of the public to applaud violence is not very strong (yet?), and there is not either (yet?) any larger established newspaper which would support the neonazis. Still, they organize themselves, and also grow, by means of the electronic media, and once they ”have found their ideological/political home” there it will be practically impossible to change their minds back to a civilized state. Thus, there is every reason to think now very carefully.

What the Left should NOT do in this situation is to let itself be caught at preparing itself for aggressive violent action (such as bearing arms of any type), because then the bourgeois media will gleefully label the Left as being just the same type of people as those neonazis. But one might al least think of some protective equipment, e.g. in that way that an especially threatened person could be equipped for a dangerous situation with a bullet- and knife-proof väst (available, e.g., for 439 € from Inttistore, Pohj. Hesperiankatu 15, Helsinki; one could perhaps collect money for one or two of those), and there are other ways how one can equip oneself in less conspicious/warlike ways for violent situations (anybody who has some trainig as a policeman will be able to provide good advice). And if somebody could organize some course in wrestling (so that one could neutralize an attacker with one’s bare hands without harming him too much) it certainly would not harm. But this is only about physical confrontations. POLITICAL activities which would aim at preventing people from falling for nazi propaganda could (a) try to spread the idea that racism is perhaps not a crime as such, but certainly an erroneous theory (IMPORTANT is not the genetics but – via the mechanism of imprinting – the social environment, which in Finland is luckily different from that in immigrants’ home countries, so that, with time, also immigrants, or at least their children, will become pretty Finnish). And (b) one should actively attack the Perussuomalaiset for not doing enough against the erroneous theory of racism, cultivating errors in their members. – For this, it would of course be helpful if some scientists of some standing could go public in favour of the imprinting theory (as this would support the ruling ”politically correct” opinion, there should not be any risk to their careers involved, and scientific results to support this line there certainly exist). Anyway I should think it useful if one could force the Perussuomalaiset to defend themselves in this point, giving the public an occasion to see and pay attention to this their weak spot.

Reply

Lämna en kommentar