Är vänstern roligare än högern?

av Fredrik Österblom

Serietecknaren Sara Granér och radioprataren och författaren Kalle Lind talade på bokmässan i Göteborg om frågan huruvida, och i så fall varför, högern anses humorlös.

Det har blivit något av en allmän sanning att högern saknar humor, säger Henrik Torehammar som leder paneldiskussionen.

Men kommer verkligen all humor i Sverige från vänsterhåll? Just nu finns det fler vänsterkomiker än högerkomiker i Sverige, men enligt Kalle Lind stämmer det inte ur ett längre perspektiv, om man ser på de senaste hundra åren. Under den långa socialdemokratiska eran fanns det många högerhumorister.

– Och även i dag finns etablerade liberala eller libertarianska komiker såsom Magnus Betnér, Aron Flam och K. Svensson, säger Lind.

Vilka är möjliga anledningar till att det finns fler vänstersinnade komiker? Beror det på att det krävs en underdog-position för att vara rolig? Är satiren till sin natur vänster? Beror det bara på politiska tillfälligheter, såsom vem som råkar sitta i regeringen? Eller är det helt enkelt så att den bohemiska kulturarbetartillvaron som komiker eller tecknare lockar till sig en viss typ av människor?

Sara Granér, vars senaste album heter All I want for Christmas is planekonomi, menar att det i så fall beror på ett missförstånd om hur en kulturarbetares vardag ser ut. Mest går den bara ut på att fakturera, bokföra och deklarare.

– Det är exceldokument från morgon till kväll.

Det frågas ibland varför vi inte har en Jon Stewart i Sverige, säger Torehammar. Stewart var fram till i år programledare för det populära satiriska nyhetsprogrammet The Daily Show i USA.

– När satiren får en mycket framträdande roll är det ett tecken på att ett land är uppfuckat och att det saknas tilltro till det politiska systemet. Har Sverige fungerat för bra politiskt för att det ska finnas grogrund för en utbredd satir?

Lind tror att det bara är en tidsfråga, eftersom Sverige blir allt mera dysfunktionellt. Och det bäddar för mera satir.

– Så när det händer något hemskt kan man trösta sig med att nu kommer åtminstone Magnus Betnér att ha material ett halvt år till, säger Lind.

Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson har förutspått ett möjligt uppsving för högerhumorn på grund av den identitetspolitiska nyvänsterns moralism och lättkränkthet: ”Den person som kommer springande och ropar ’En kvinna har fallit i sjön’ riskerar att mötas, inte av människor med livbojar, utan av frågan ’Hur vet du att hen definierar sig som kvinna?’”

En komiker som redan utnyttjar den påstådda nymoralismen är K. Svensson, en etablerad och skicklig komiker som på senare tid blivit högerrösten i humorpodcasten Lilla DrevetAftonbladets kultursida. Han väckte nyligen ont blod efter att ha drivit med en beskrivning av våldtäktskulturen och överlag skämtat på temat ”ifrågasätta utsatta gruppers vittnesbörd”. Om det kommer ett uppsving för högerhumor återstår att se, men detta fall visar åtminstone att det inte bara är vänstern som kan använda provokationen som medel för komik.

text och foto
Fredrik Österblom

Läs också:
Isländska kärlekspionjärer
Ett tvärsnitt från Göteborgs Bokmässa 2015

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.