Ny Tid 10/2015 är ute!

Screen shot 2015-10-16 at 12.58.13Våra ena tema för oktobernumret är rysk litteratur, med anledning av Rysslandstemat på Helsingfors bokmässa. Tatjana Brandt skriver essä om Lev Rubinstein, Petr Silaev intervjuar grundaren av det alternativa förlaget Ad Marginem och gör en översikt av det ryska mediefältet, och Kristina Rotkirch tar sig an den briljanta, men obehagliga författaren Zachar Prilebin, vars Brev till Stalin också publiceras. Janina Orlov skriver kolumn utgående från barnlitteraturen.

Vårt andra tema är regeringen Sipilä, som snart suttit ett halvt år vid makten. Vi talar med oppostionspolitikerna Heikki Patomäki, Carl Haglund och Maria Ohisalo om regeringens politik, och besöker Vasa och Korsholm, där sparåtgärderna slår hårt mot den kommunala servicen. Lars D. Eriksson skriver om tvångslagar och konfrontationer i sin kolumn, och den omstridde ekonomibloggaren Antti Ronkainen levererar en bastant essä om åtstramningspolitiken.

Personporträttet lyfter denna månad upp Hanna Sarkkinen, 27-årig riksdagdsledamot för Vänsterförbundet, som kräver en skarpare offentlig profil för partiet, och driver gröna frågor i parlamentet.

Vi tar också tag i flyktingsituationen i Europa och Finland, ger en rapport från bokmässan i Göteborg och presenterar recensioner av höstens teaterförställningar.

Tre frågor går till Socialdemokraternas Nina Fellman inför lagtingsvalet på Åland, och Anna-Maija Koskimies-Hellman, projektsekreterare för Vasa LittFest som går av stapeln i november.

Kolumnister denna månad är Janina Orlov, Lars D. Eriksson, Rainer Knapas, Nora Hämäläinen, Jonas Sjöstedt och Antonia Wulff.

I portfolion presenterar sig målaren Ilari Hautamäki.

 

Lämna en kommentar