Röda Korset, räddaren i nöden

av Sonja Vuori

På våren drev Finlands Röda Kors fem boenden för asylsökande. Den sista september är antalet 58, och förhandlingar pågår om lika många till.

Röda Korsets organisationschef Marita Salo är lugn trots den synbart extremt pressade situationen. Trycket på asylförläggningarna är stort: nya grundas på löpande band och fylls omedelbart. Det är tur att Röda Korset är en organisation vars kärnuppgift är katastrofberedskap.

– Vi kunde inte förutse den här situationen, men vår organisation är snabb och strukturerna fanns på plats. Situationen är under kontroll och allt går framåt, säger Salo.

I juni hade Röda Korsets flyktingförläggningar plats för 700 asysökande. Den sista september är platserna 10 000.

Vilken är Röda Korsets roll i flyktingsituationen i Finland?

– En av Röda Korsets grundläggande uppgifter är, i hela världen, att stöda myndigheter och bistå dem i akuta krissituationer. Det här är en sådan. Migrationsverket har det övergripande ansvaret för att landet har kapacitet att ta emot asylsökande, och vi är en av dess avtalspartners.

Vem bestämmer var en ny förläggning grundas?

– Initiativet kan komma från många olika håll. Det kan vara en privatperson som har en fastighet som kunde vara lämplig, ett företag, en kommun som tar kontakt med Migrationsverket, det kan vara vi som föreslår saken, och sedan förs förhandlingar, är lokalen lämplig, et cetera. Nu har det grundats många stora boenden speciellt i norra Finland, men också Tavastland och Egentliga Finland, där Röda Korset redan tidigare hade asylmottagningar. I Åbo har vi över tusen platser och femhundra platser i akutboenden.

Måste kommunfullmäktige godkänna grundadet av ett flyktingboende?

– Nej, inte om det inte handlar om kommunens egna fastigheter. Men det är så klart bra med samarbete och öppen dialog.

Marita Salo säger att den enorma viljan att hjälpa till frivilligt som så många finländare uppvisat har varit helt avgörande för att man kunnat reagera så snabbt. Frivilliga har bland annat haft en viktig roll i att möta asylsökande vid tågstationer och hjälpa dem vidare till polisstationer.

– Och till exempel i Tavastland kunde en asylförläggning startas tack vare femtio frivilligarbetare som drev boendet de två första veckorna! Viljan att vara med och hjälpa är överväldigande, folk donerar saker och kläder, företag erbjuder sin sakkunskap, och så vidare, säger Salo.

Under hösten har femtusen nya personer anmält sig som frivilliga hos Röda Korset.

text Sonja Mäkelä
foto Jussi Vierimaa/Finlands röda kors

Läs också:
På post vid EU:s gräns
Välkommen till Finland! (se karta över Finlands asylförläggningar)

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.