Ett rum på Nickby sjukhus

av Sonja Vuori

Jean Sibelius hade en storasyster som hette Linda. Hon var begåvad pianist, men psykiskt labil, och fick av sin yngsta bror diagnosen manisk-depressiv. Linda tillbringade trettio år på sjukhus, slutligen Nickby i Östra Nyland. Linda förbjöds att delta i Jeans jubileumskonsert och ur ett barndomsfotografi, som publicerades inför konserten, har hon retuscherats bort.

Det är en sorglig historia om en tidsanda och ett människoöde, en historia som väntat på att berättas. Det var regissören Helena Hasselblatt som hittade Lindas berättelse, och Sofia Aminoff kopplades in för att författa manuset.

Östra Nylands teater satte upp pjäsen Den älskande på Svenska Teaterns Nicken-scen i oktober. Pjäsen utspelar sig i ett rum men i två tider på Nickby. I dag är sjukhuset omgjort till bostäder, och i Lindas (Anja Bargum) rum bor den unga fotografen Vilja (Kajsa Ek). Både Linda och Vilja längtar efter något de inte kan få av de män som besöker dem i deras rum: läkare Wolff (Kim Gustafsson) och pojkvännen Johannes (Wilhelm Grotenfelt). Männen är ändå ömma, medkännande och gör sitt bästa för att förstå kvinnorna – Wolff försöker med hjälp av nymodigheten talterapi hjälpa Linda ur sitt förflutnas fängelse, och Johannes friar till Vilja, försöker ge henne det hon vill ha. Men kvinnorna kan inte ta emot den kärlek de erbjuds, för att – ja, varför?

Det är en mångbottnad och tung pjäs. Föga ljus i tunneln för de plågade kvinnorna. Det enda kanske: att ge upp, sluta kämpa emot det svarta.

Anja Bargum är perfekt som Linda: kroppspråk, röst, miner. Kajsa Ek gör Vilja till en hel roll, även om karaktären är lite svårare att få grepp om. Gustafsson och Grotenfelt förblir i bakgrunden, men spelar sina roller väl inom de ramar de fått. Det gammelrosa och lakansvita färglandskapet är vackert och ljud- och ljusvärlden fungerar fint ihop med berättelsen.

Den älskande är en gripande, om än upprörande föreställning som bevisar att teater inte alltid måste vara nyskapande för att vara angelägen – det räcker långt med en stark berättelse.

Text: Sonja Mäkelä
Foto: Adelina Korkala

Den älskande. Text: Sofia Aminoff.
Regi: Helena Hasselblatt.
Scenografi: Marjaana Rantama.
Kostym: Essi Rämä. Ljus: Laura
Siironen. Ljud: Jaakko Autio.

Lämna en kommentar