Tre frågor till Elisa Hyytiäinen

av Lasse Garoff

huvudförtroendeman vid Personalföreningen vid Helsingfors universitet (HYHY).

1. Helsingfors universitet (HU) samarbetsförhandlar om att minska personalen med upp till 1200 anställda. Men den 30.11 avslutades förhandlingarna utan att parterna nådde samförstånd. Vad innebär det?

– Vi kunde inte komma överens med arbetsgivaren om vilka metoder som ska användas för att minska på personalen. Sparprogrammet gäller för åren 2016–2020, men arbetsgivaren vill göra nedskärningar i personalen redan 2016, medan vi anser att de inte beaktar till exempel de anställda som skulle gå i pension under den perioden. De slutliga sparkraven beror också på hur det ekonomiska läget utvecklas under de kommande fem åren.

2. Vad händer nu?

– Nu gör arbetsgivaren en egen utredning av nedskärningsbehovet och de slutliga åtgärderna. I medlet av januari presenterar de utredningen och då vet vi vilka sparåtgärder vi ställs inför. Det finns flera olika möjligheter, personalen kan skäras ner eller permitteras, eller funktioner kan läggas på entrepenad. Vissa har undrat varför det tar så lång tid att få ett svar, men HU har 8 000 arbetsplatser så det måste finnas tid att utreda saken ordentligt. Nedskärningarna påverkar också universitetets pågående förvaltningsreform och de 1 000 arbetstagare som berörs av den.

3. Hur kommer förhandlingarna att fortsätta?

– Inte alls. Vi har förhandlat klart nu. Vi försöker ännu påverka de politiska besluten som orsakat den här situationen. Regeringen beslöt även att dra in Helsingfors universitets apotekskompensation på 29 miljoner euro från och med årsskiftet, men om vi kunde komma överens om en långsammare tidtabell så skulle HU inte tvingas till så drastiska åtgärder.

Lasse Garoff

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.