Tre frågor till Dan Koivulaakso

av Lasse Garoff

medförfattare till boken Äärioikeisto Suomessa (Extremhögern i Finland).

1. Är främlingsfientliga gatupatruller ett nytt fenomen?

– Finska motståndsrörelsen försökte börja med gatupatruller i Helsingfors redan 2014, innan asylsökande började anlända till Finland i större antal. Men de nuvarande gatupatrullerna av gruppen som kallar sig Sons of Odin fick luft under vingarna av demonstrationerna för att stänga gränserna. Det är en högerextremistisk rörelse som hör ihop med den trenden. Nu har de tydligen känt att det finns ett momentum för denna slags verksamhet.

2. Varifrån kommer den här högerextremistiska impulsen?

– Jag känner inte till gruppens politiska bakgrund. Ledande medlemmar i Sons of Odin har dömts för narkotikabrott och för våldsbrott både med och utan rasistiska motiv. Deras synliga 1488-tatueringar och brottsregister visar att de förankrar sig i en nynazistisk subkultur, men de har inte nödvändigtvis varit politiskt aktiva tidigare. Gruppens ledare Mika Ranta säger sig vara medlem av Finska motståndsrörelsen och sympatiserar med den, men det verkar vara fråga om två olika grupperingar.

3. Hur anser du att polisen borde reagera på patrullerna?

– Både polisen och arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf.) har legitimerat deras verksamhet med sina uttalanden. Det som polisen genast borde ha sagt är att de förhåller sig till Sons of Odin på samma sätt som de förhåller sig till alla tidigare brottslingar som rör sig på stan i stora grupper. Det har ingen betydelse om polisen uttryckte sig slarvigt eller otydligt, eller om den faktiskt implicit godkänner gatupatrullerna. Resultatet är ändå att man uppmuntrat de nynazistiska aktivisterna. Polisen har en alltför accepterande inställning till dem. Och det är allvarligt med tanke på hur farliga sådana här grupperingar kan vara.

Lasse Garoff

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.