Fem frågor till Antti Sarpila

av Janne Wass

konstnärlig ledare för festivalen Baltic Jazz i Dalsbruk.

Vi är inne på Baltic Jazz-festivalens lördag. Vilka konserter ska man se på lördag och söndag?

– Det är svårt för mig att säga som varit med och planerat programmet, men min absoluta favorit är Scott Hamilton, en av de största tenorsaxofonisterna i världen, som vidareforskar swingepoken.

Du har nu varit konstnärlig ledare nästan lika länge som legendariska festivalgrundaren Kaj Kulla. Hur har festivalen, som fyller 30 nästa år, förändrats under de senaste 15 åren.

– Den har egentligen inte förändrats så mycket, vilket jag ser som positivt. Alla andra festivaler anser att allt måste förnyas hela tiden, och jag tycker att det är nåt fel på det. När man har skapat det här intima feelingen som Baltic Jazz har, varför ändra på det?

Vad betyder Baltic Jazz för dig?

– Det betyder väldigt mycket, jag tror att jag har varit på nästan alla festivaler sedan 1987 eller -88 då jag var här första gången, och jag tycker att det här är en av höjdpunkterna under sommarens lopp.

Hur skiljer den sig från andra festivaler?

– Alla andra festivaler har blivit så stora och man har ändrat på musikstilen. Man kallar dem för jazzfestivaler, men det är ganska lite jazz där, jag tycker att vi har kunnat hålla den här jazzidén.

Hur planerar ni för nästa års 30-årsjubileum?

– Nu börjar vi planera på hösten, och jag tror att det blir nåt jättefint.

Text, foto & video: Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.