Lillan hedrar komediklassiker

av Janne Wass

Lilla Teatern i Helsingfors har ibland fått kritik för sin repertoar, som ställvis uppfattas som dammig. Men å andra sidan har Lillan bibehållit sin ställning som en ”folkets teater”, och bär vidare traditionen av att blanda underhållning med satir. Lillan har också fortsatt kammarspelets tradition, både med nya uppsättningar och klassiker, nu senast Molière.

Molières Tartuffe var en publiksuccé 1664, trots att kung Ludvig XIV motvilligt förbjöd den efter kyrklig påtryckning.

Tartuffe (Asko Sarkola) är den lismande skenhelige låtsasprästen som inhyst sig hos familjen Elmire, och lindat familjefadern Orgon (Carl-Kristian Rundman) kring sitt finger, så han lyder Tartuffes varenda befallning. Som att gifta bort sin enda dotter (Minni Gråhn) med honom, trots att hon hotar att ta livet av sig, och ge honom allt han äger.

Helsingfors stadsteaters avgående chef Sarkola är i sitt esse i rollen som Tartuffe, då han får ta ut svängarna maximalt, men också i övrigt imponerar skådespelargardet – även om vissa av dem har lite svårt med texten.

Pjäsen går nämligen på rim, och översättningen är superb – signerad komikergeniet Hasse Alfredson. Språket har moderniserats, vilket gett regissören Kari Heiskanen tillåtelse att placera berättelsen i modern tid. Greppet är inte oproblematiskt, eftersom skeendena är såpass tidstypiska – en vuxen kvinna i en normal familj gifts inte bort mot sin vilja i dagens Europa. Då pjäsen är så teatralisk med sina versrepliker, stör det inte nämnvärt, men det är svårt att se att den vinner något på att moderniseras.

Heiskanens regi är inte revolutionerande, men berättelsen löper smidigt och fartfyllt, med ett minimum av dekor och rekvisita. I en komedi som denna kan man inte undvika överspel, men Heiskanen följer en relativt stram linje, för att sedan punktera den med verbala och fysiska punchlines. Visst kan man försöka läsa in samtida samhällskritik i pjäsen, men det blir lite krystat. Roligast är det att njuta av den som en klassisk kvalitetskomedi från två av de vassaste komikerpennorna i Europas historia.

Text: Janne Wass
Foto: Henrik Schütt

Tartuffe på Lilla Teatern. Regi: Kari Heiskanen. Manus: Molière. Översättning: Hans Alfredson. Scenografi: Antti Mattila. Dräkter: Elina Kolehmainen. Ljus: Ville Aaltonen. Ljud: Antero Mansikka. Mask och peruk: Anne Gorlewski-Leino, Anu Laaksonen. På scenen: Asko Sarkola, Carl-Kristian Rundman, Sixten Lundberg, Pia Runnakko, Tom Wentzel, Åsa Wallenius, Joachim Wigelius, Jon Henriksen, Minni Gråhn, Tom Rejström och Lilli Sukula-Lindblom.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.