Vänskap över klassgränser

av Emma Ekstrand

David Seidlers Kungens tal sätts för första gången någonsin upp på svenska på Åbo Svenska Teater i Pekka Soncks regi.

Käken rör sig hackigt, men utan att det kommer några ord. Ögonen är ledsna och mannen är synbart besvärad. Så ser prins Albert, hertig av York, ut när Peter Ahlqvist utomordentligt gestaltar den stammande prinsen på Åbo Svenska Teaters scen.

Föreställningen är baserad på den sanna berättelsen om prins Albert som på grund av sitt stammande börjar gå hos talspecialisten Lionel Logue. Berättelsen i sig är kanske inte den mest spännande; har man sett den fyrfaldiga Oscarsvinnaren The King’s Speech känner man till händelseförloppet. Däremot är det en föreställning fylld av hopp och värme, men också av sorg. Det är viktigt ämne som tas upp – stamning – men i mötena människor emellan och alla prövningar till trots finns här också en stor dos humor.

Det som sker i Lionel Logues arbetsrum mellan honom och prins Albert är stommen i pjäsen. Här får vi se två människor från vitt skilda världar sakta börja lita på varandra och utveckla en vänskap. Riko Eklundh gör en levande och avslappnad talspecialist med båda fötterna rätt stabilt på jorden, och han lyckas framkalla många skratt från publiken. Hans fru Myrtle (Monica Nyman) är lätt att sympatisera med eftersom hon låter sin mans drömmar gå före sina egna.

När prinsen för första gången möter Logue skäms han över sitt stammande men Logue lyckas på sitt frispråkigt avslappnade sätt ta reda på varför Albert stammar och råda bot på det. Publiken växer med karaktärerna trots att kontakten med åskådarna känns fattig, den fjärde väggen skiljer så tydligt skådespelarna från publiken att det ofta känns som att se på film snarare än på teater.

Prins Alberts fru Elizabeth (Amanda Nyman) är en stark kvinna som kärleksfullt uppmuntrar sin man att våga ta de steg han måste. Lasse Fagerström gör en sliskig och maktgalen ärkebiskop av Canterbury, Thomas Backlunds kung George V är en självsäker, lite otaktisk och gammalmodig man i uniform som går bort redan 1936. Hans självgoda äldre son kronprins Edward (Jerry Wahlforss) blir kung, men abdikerar, vilket tvingar brodern Albert att överta kronan och hålla ett tal till folket som direktsänds i radion. Hur ska detta gå? I bakgrunden hörs Hitlers självsäkra tal.

Scenografin är tidstypisk och ger ett varmt intryck med träpaneler på sidorna och vridscenen gör de många scenbytena smidiga.

Det jag vill ta med mig från den här föreställningen är att fastän man kommer från vitt skilda världar så kan vänskap uppstå. Här möter olika kulturer varandra och gamla tankesätt möter nya. Teman som är lika aktuella i dag.

Text: Emma Ekstrand
Foto: Pette Rissanen

Kungens tal. Text: David Seidler. Regi och översättning: Pekka Sonck. Scenografi: Peter Ahlqvist. Dräktdesign: Matti Seppänen. Ljusdesign: Ada Halonen. Ljuddesign: Olli-Pekka Lepovuori. Smink- och frisyrdesign: Sabina Segerström. I rollerna: Peter Ahlqvist, Riko Eklundh, Thomas Backlund, Kenneth Battilana, Lasse Fagerström, William Malkamäki, Amanda Nyman, Monica Nyman, Sabina Segerström, Alvar Svartsjö, Jerry Wahlforss, Bror Österlund.

Lämna en kommentar