Tre frågor till Nina Nyman

av Lasse Garoff

Chefredaktör för den feministiska tidskriften Astra.

Astra fick Undervisnings- och kulturministeriets kvalitetspris för kulturtidskrifter 2016, bland annat för sitt breda och engagerande perspektiv, orädda grepp och fräscha tidskriftsformat.

1.Vad innebär det här priset för er?

– Rent ekonomiskt kan vi andas ut för i år. Och dessutom kan Astra nu köpa in en arbetsdator som står till chefredaktörens förfogande. Men det betyder också mycket som en symbolisk grej. På sitt sätt känns det ironiskt att vi får ett statligt pris med den nuvarande regeringen, som verkligen inte har utmärkt sig med att prioritera jämställdhetsfrågor. Men det är roligt att veta att det inom den statliga förvaltningen finns folk som värderar de här frågorna.

2.Vilka saker bidrog till att ni fick priset?

– Motiveringen var utförlig, jag tycker att det är just sådana saker som vi själva har jobbat med. Det är fint att få bekräftelse på att samhället behöver den typ av kunskap som Astra erbjuder. Vi lyfter fram saker som faller i skymundan. Och jag vill rikta ett stort tack till Nina Grönlund som är vår AD. Astra är så snygg nu, man skulle inte tro att Astra snart är en hundraårig tidskrift. Och de prispengar som inte går åt till verksamheten nu sparar vi till vårt 100-årsjubileum nästa år.

3.Hur ser framtiden ut för Astra?

– Jag tror den ser bra ut. ”Bra” räknas ju ofta i ekonomiska termer, och i fråga om det är vi jätteberoende av våra bidragsgivare. Astra går inte att finansiera enbart med prenumerationsintäkter. Vi är jätteglada för alla bidrag och hoppas att vi också i framtiden får bidrag för utgivningen.

Våra läsare är väldigt engagerade, vilket är bra. Många läsare har inte råd att prenuemrera själva, så de läser gratisnummer eller lånar tidskriften av varandra. Men de är väldigt engagerade på sociala medier och vill gärna vara med och göra tidskriften. Största delen av de medverkande i varje nummer är nya medarbetare.

Text: Lasse Garoff
Foto: Marianne Källström

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.