En allt ensammare ny värld

av Johannes Jauhiainen

Johannes Jauhiainen.

Detta är inte slutet på världen, utan början på en ny!

Dessa ord yttrade en euforisk Marine Le Pen, efter att Donald Trump valts till Förenta staternas president. Marine Le Pen är ordförande för det franska högerpopulistiska partiet Front National och för henne innebär valresultatet en chans att ta över Élyséepalatset efter Francois Hollande.

Le Pens förakt för EU och nära relationer med Ryssland har inte varit någon hemlighet. År 2011 sade hon i en intervju till den ryska tidningen Kommersant att hon som Frankrikes president skulle erkänna Krim som en del av Ryssland och leda landet ut ur NATO.

Trots att det är svårt att förutspå vilka kampanjlöften högerpopulister som Trump kommer att genomföra finns det orsak till rädsla och EU befinner sig i en prekär situation. Enligt ”utrikesminister” Federica Mogherini innebär valresultatet i USA en större beställning för EU att erbjuda kontinuitet och säkerhet på en global nivå. Däremot har unionens gemensamma säkerhets- och försvarspolitik aldrig varit en populär fråga.

”Europa är en ekonomisk jätte, en politisk dvärg och en militär mask”, som Belgiens förra utrikesminister Mark Eyskens sade.

I Finland hör Stefan Wallin till de politiker som gällande NATO velat betona allt annat än organisationens egentliga uppgifter, det vill säga säkerhet och militärt samarbete. Wallin har sagt att man inte skall frukta NATO eftersom det egentligen bara är ett samarbetsorgan för länder med samma värdegrund, nämligen demokrati och frihet. Svenska folkpartiets inställning till NATO bekräftades ytterligare sommaren 2016, då partiet skrev in i sitt partiprogram att Finland bör vara medlem av försvarsalliansen senast år 2025.

År 2017 gäller dock inte längre resonemanget om NATO som ett kafferep för likasinnade, ifall det nu någonsin gjorde det. NATO är nu en samling antidemokratiska muppar som Donald Trump, Viktor Orban och Recep Tayyip Erdoğan.

Men säkerhetsgarantin i och med ett kollektivt försvar då? Även det argumentet håller på att tvina bort. Tungviktare inom det republikanska partiet, såsom Newt Gingrich, förhöll sig under presidentkampanjen kritiskt till försvaret av de baltiska länderna. Gingrich sade bland annat att han ”inte ser någon orsak till att inleda ett kärnvapenkrig för något ställe i Sankt Petersburgs förorter”.

Trumps, Le Pens och andra europeiska högerpopulisters förhållningssätt till internationell politik, samt deras romans med Putin, indikerar en återgång till de stora spelarnas geopolitik med tillfälliga allianser och handlingar som inte är förankrade i internationell lag och praxis.

Världen har inte gått under då Finland fyller hundra. Men i den nya värld, som Marine Le Pen hoppas forma, känns tyvärr texten som är inristad i Kungsporten på Sveaborg allt mer aktuell:

Ifrån ödemarker äro desse Vargskiärsholmar ombytte till ett Sveaborg. Eftervard, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp.

Johannes Jauhiainen
är journalist

Lämna en kommentar