Tre frågor till Johan Kvarnström

av Lasse Garoff

ny chefredaktör för Socialdemokraternas (SDP) svenskspråkiga webbtidning Arbetarbladet.

1. Vad vill du satsa på som chefredaktör?

– Jag tycker att det fina med uppdraget är att tidningen både är tydlig med sin agenda att den stöder finlandssvenska socialdemokrater, men också har oberoende journalistiska ambitioner. Värderingar behövs. Men utöver det hoppas jag att Arbetarbladet kan uppmuntra till och bidra med bredare analyser i nyheternas snabbflöde. På sikt vill jag införa ledartexter, och fokusera på det som är unikt för just denna tidning. En lockande utmaning är att samarbeta tekniskt och innehållsmässigt med SDP:s finskspråkiga tidning Demokraatti. Uppdragsgivarna är också måna om att föra fram ett nordiskt perspektiv, och jag tycker det är bra att det tänkesättet finns.

2. Vilka är utmaningarna med att driva en webbtidning?

– En stor utmaning är hur vi kan ge läsvärda artiklar längre livslängd. I nyhetsflödet försvinner allting i väldigt rask takt, det är lätt hänt att en text som någon arbetat på i en vecka försvinner på en timme. Alla mediehus kämpar med det här. Ett klart svar är att Arbetarbladet ska utkomma med en tryckt tidskrift en gång per år. Det första tryckta numret utkommer nu på vårvintern, och det är en bra tidskrift som jag själv inte har haft något att göra med. Men det är ett sätt att ge utvalt material mer livslängd.

3. Hur ser du på framtiden för partipolitisk press på svenska i Finland?

– Den behövs ju, det kan inte finnas för mycket god journalistik på svenska i Finland. Det fungerar bra i och med att det är tydligt uttalat vem som står bakom tidningen. Det är en bra sak att det finns olika tidningar som fungerar på olika ekonomiska grunder. Somliga är beroende av finansiering från stiftelser, den här är i praktiken beroende av partistöd. Alla är beroende av någon, och det är bra att vi är beroende av olika aktörer.

Text Lasse Garoff
Foto Ahmed Alalousi

Lämna en kommentar