Naturlyrik i vacker förpackning

av Janina Svart

”Samla på vågor / Samla på sand / Samla på stunder av hand-i-hand // samla på allting som kanske kan bli / minnen av sommarn som rusar förbi”.

I dikten ”Samla sekunder” av Hanna Lundström i Rassel prassel promenad: Poesi bland barr och blad uppmanas läsaren att samla på stunder från en sommar som går snabbt, medan Maija Hurmes ljuva illustrationer på uppslaget visar en person som samlar pinnar och insekter och håller hand med en kär person. Genom hela boken förmedlas livsglädje och kärlek till naturen och Hurmes skira men realistiska illustrationer bidrar till bokens påfallande skönhet. Personerna på bilderna reflekterar mångfald med olika hudfärger och åldrar och stundvis är det naturen själv som kommer till liv, då löven ser ut som små möss eller åskan ser ut som en skurk.

Av Lundström och Hurme gavs föregångaren Rassel prassel puss ut 2015. Dikterna i den utspelar sig främst i hemmet, men även i naturen. I Rassel prassel promenad är naturen i centrum och läsaren får ta del av allt från smältande snö och sommarregn till de första och sista gulnande bladen. Beskrivningarna av naturens förunderlighet för tankarna till Eva-Stina Byggmästars glada naturlyrik och det är fräscht med en motsvarighet i barnlitteraturen. Hurme rör sig vant då hon avbildar naturen, vilket hon även gör i de aktuella böckerna Titta skogen och Titta havet, som är delar av en pekboksserie med årstidstematik som utkommer på Olika förlag. Rassel prassel promenad blir lämplig läsning senast då pekboksåldern börjar vara förbi, men det finns inget som tyder på att en äldre läsare inte skulle njuta av den lika mycket som ett yngre barn.

Lundströms poesi tål upprepande högläsning i och med dess onomatopoetiska inslag, allitterationer och roliga rim. Dikterna är underhållande samtidigt som de är finstämda. En liten pärla är den korta dikten som handlar om växterna i odlingslådan och rentav kan läsas som ett finurligt ställningstagande för en vegetarisk livsstil:

”Det växer ingen knackkorv här / för korv har inga rötter / Här växer endast alla de / som ej har egna fötter”.

Naturen och årstidsväxlingarna är inga nydanande ämnen i barnlitteraturen, men i kombination med dikternas rytm och de drömska illustrationerna känns de inte förlegade. Istället erbjuder Rassel prassel promenad en möjlighet att sakta och njutningsfullt närma sig naturen på nytt från barnets perspektiv.

Janina Öberg

Hanna Lundström (text) och Maija Hurme (illustrationer): Rassel prassel promenad: Poesi bland barr och blad. Schildts & Söderströms, 2017.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.