Hjärtevarmt med mörk underton

av Linn Karlsson

”Snart. Men det angår dig inte det minsta.”

Det krassa svaret får lilla Sophia som undrar när farmor kommer att dö. Till och med det mest makabra behandlas familjärt i Tove Janssons karakteristiskt varma universum. Nu har älskade Sommarboken fått inhemsk scenpremiär i Lilla Teaterns tappning. Jakob Höglund har regisserat föreställningen. För dramaturgin står Pipsa Lonka.

I Sommarboken, som utkom som roman 1972, skildras Farmors (Sue Lemström) och hennes sondotter Sophias (Jessica Grabowsky) vänskap och sommartillvaro på en ö i den finländska skärgården. Sophias pappa finns också med på ett symboliskt plan, men han syns inte i föreställningen. Det här är Sophias och hennes farmors berättelse.

Både boken och föreställningen beskriver på ett träffande sätt det speciella förhållandet som kan uppstå mellan far- eller morföräldrar och barnbarn. I den relationen kan det finnas mer utrymme att mötas på riktigt, utan de roller och krav som finns mellan barn och föräldrar.

Med miner, kroppsspråk och tonfall målar Grabowsky upp den skärpta och otåliga Sophia som tycker att allting är antingen ”astråkigt” eller ”asbra.” Hennes och farmors dräpande repliker i boken gör sig utmärkt också på scen. Jakob Höglund sade i en intervju inför premiären att Sommarboken är hans favoritroman, och kärleken till bokförlagan syns verkligen i utförandet.

Sue Lemström gör ett gediget porträtt av den vresiga men inkännande farmodern, som vet att slutet är nära. Döden är också i övrigt på ett subtilt och självklart sätt närvarande under hela föreställningen, i och med att Sophias mamma är död.

Den karga och enkla scenografin består av lådor som skådespelarna flyttar omkring under föreställningen. Med hjälp av dem trollas havsklippor, raviner och tältövernattningar fram. Greppet är fräscht, men stundvis dominerar lådlogistiken lite väl mycket på bekostnad av den intensiva stämningen.

Till de stora styrkorna hör den levande ljudbilden. Vindsus, båtmotorljud, skvalpande vågor och fågelskrik skapas i realtid och på innovativa sätt av ljuddesignern Hanna Mikander på scenen. Det varma samspelet mellan Lemström, Grabowsky och Mikander är härligt att se.

Det är lätt att tycka om Lilla Teaterns uppriktiga föreställning om det janssonska sommarparadiset, där mörkret ändå alltid lurar bakom hörnet.

Text Linn Karlsson

Foto Cata Portin

Sommarboken. Lilla Teatern. Baserad på Tove Janssons roman Sommarboken. Regi & koreografi: Jakob Höglund. Dramaturgi: Pipsa Lonka. I rollerna: Sue Lemström, Jessica Grabowsky. Ljuddesign: Hanna Mikander. Scenografi & dräkter: Sven Haraldsson. Ljus: Paavo Kykkänen. Spelas fram till 17.5.2018.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.