Human resource – absurda anvisningar ger unika universum

av Linn Karlsson

Det är ingen vanlig teaterupplevelse kollektivet Track bjuder på. Human Resource är ett spel och ett kreativt experiment.

Föreställningen, som gästar teater Viirus i Helsingfors som bäst, riktar sig i första hand till gymnasie-elever.

Publiken får sätta sig vid en jättelik spelbräda i den mörka studiosalen. Framför oss finns ett titthål och olika slags små tillbehör, våra resurser, bland annat modellera och glasspinnar. Mittemot oss sitter den så kallade grannen – vår närmaste medspelare under spelets gång.

Genom att följa de anvisningar vi tilldelats utforskar, skapar och upplöser vi sedan världar innanför titthålet. Under varje föreställning konstrueras alltså helt nya och unika universum.

Föreställningen är både tankeväckande och lekfull. Under spelets gång hörs med jämna mellanrum uppsluppna skratt från publiken.

Barndomsassociationer väcks till liv – för egen del stundvis någon form av trauma över utebliven inspiration på bildkonsttimmarna i skolan. Ändå känns det uppfriskande att få skapa med sina egna händer och att delta i att utforma föreställningen. Att göra publiken till deltagare är ett fräscht grepp, som förhoppningsvis kommer bli allt vanligare.

Då vi i slutet får granska den gemensamma skapelsen ovanifrån är det lätt att dra slutsatsen att absurda anvisningar leder till kaos.

Linn Karlsson

Arbetsgrupp: Tom Rejström, Otto Sandqvist, Mikki Noroila, Julia Jäntti. Föreställningar ges ännu den 3.5 och 5.5 på teater Viirus i Helsingfors.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.