När idoler och kompisar begår övergrepp

av Jeanette Öhman

Jeanette Öhman.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var skadeglad när jag hörde att filmproducenten Harvey Weinstein fick sparken från sitt filmbolag efter att han systematiskt trakasserat kvinnor genom hela sin karriär. Utan #metoo-uppropet skulle Weinstein tack vare sina privilegier, pengar och makt antagligen ha fått sitta kvar. Att män anklagas för sexuellt ofredande var ingenting nytt, revolutionen låg i att vi hösten 2017 började tro på kvinnors berättelser.

Om det finns en sakfråga som ett annars splittrat USA varit rörande ense om under de senaste åtta månaderna är det att Weinstein är skyldig till sexuella trakasserier. Sen delas åsikterna. Det är nämligen lätt att tycka att mäktiga och stormrika gubbar fått vad de förtjänar. Svårare är att smälta anklagelserna mot yngre, charmiga skådespelare och komiker som utgett sig för att stå på rätt sida om historien. Män som säger sig vara feminister, antirasister och offentligt stått upp för minoriteter. Många av oss som skrattat åt Louis C.K:s skämt och tyckt att Aziz Ansari är en modern och rolig underdog känner oss förrådda. Kan man inte längre lita på nån här i världen?

Samma oro blandad med förvirring har uppstått gällande bröder, söner och manliga vänner. Kan de vara härliga, liberala och moderna män, men ändå begå övergrepp? Nej, säger många och väljer att dra i nödbromsen när idoler och kompisar anklagats. #Metoo är okej så länge Weinstein med gelikar ryker, men helst inte James Franco, Jeffrey Tambor, Ben Affleck och ens egen brorsa? Då blir den enkla utvägen att det måste vara kvinnor som överreagerar och kommer med falska anklagelser.

En landsomfattande undersökning visar att 31 procent av de amerikanska kvinnorna ser falska våldtäktsanklagelser som ett stort problem för män. I min bekantskapskrets stämmer siffran ganska väl. En väninna vars man är manusförfattare i Hollywood är tvärsäker på att majoriteten av alla anklagelser gentemot framgångsrika män i nöjesbranschen är falska. Kvinnorna vill bara ha uppmärksamhet och förstöra för männen, säger hon.

Mammorna vars söner ska börja på college berättar att de varnat sina pojkar för att vara ensamma med unga kvinnor. Det är alldeles för riskabelt. Oskyldiga unga män kan få sin framtid förstörd på grund av osanna våldtäktsanklagelser. Mammorna säger att kvinnor på sistone fått för sig att en dålig date är samma sak som sexuella trakasserier. Se bara på stackars Aziz Ansari som bjöd ut en kvinna, hade dåligt sex med henne och blev anklagad för övergrepp.

Det skulle vara lätt att argumentera att övergreppen är något som en äldre, utdöende generation sysslade med, men argumentet håller inte om föräldrar väljer att varna sina söner för falska våldtäktsanklagelser, istället för att lära dem att lyssna på kvinnor.

Sedan oktober 2017 har inte ens de rikaste och mäktigaste männen längre fri tillgång till kvinnors kroppar. Nästa steg är att acceptera att också män vi gillar och beundrar är kapabla att begå övergrepp. USA är inte riktigt där ännu.

Jeanette Öhman
är journalist med bas i Los Angeles

1 kommentar

När kompisar och idoler begår övergrepp - Livet & LA 30 maj, 2018 - 18:50

[…] det! Jag skrev en krönika för Ny Tid med temat: Vad händer när våra idoler och kompisar blir anklagade för att begår sexuella trakasserier. Tycker ni ska läsa den, inte minst (eller minst) på grund av den gulliga bilden från kanske […]

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.