Tre frågor till Per-Anders Blind

av Marcus Carlsten

… president för de statslösas fotbollsförbund, som nyligen ordnade fotbolls-vm för minoriteter i London. Olika stater och folk som inte är representerade i den internationella fotbollsfederationen Fifa deltog i turneringen.

1. Vad är ConIFA?

Jag var med och grundade ConIFA den 6 juli 2013. Sedan dess har vi vuxit från att representera 0 till 344 miljoner människor på fem kontinenter. Min huvudsyssla är att leda organisationen. Det är en helt ideell förening. Grundfilosofin är att vi finns till för att representera medlemmarnas intresse.

2. Hur stort är intresset?

Jag tror inte folk i Norden förstår hur stort det är. Jag bor i Luleå i norra Sverige. Det är ingen som fattar att fotbollsvärlden utanför Fifa styrs från Luleå. Alla som känner mig här säger att jag ska kontakta lokaltidningar … Samtidigt skriver både Al-Jazeera och New York Times om turneringen.

3.  Vilka utmaningar finns när man ska arrangera turneringen?

Den första utmaningen är att hitta en plats där man kan få en bra organisation. Sedan är det ju finansieringen. Om du tittar på den kommersiella världen har ju Fifa monopol på arenan. Det är en utmaning att konkurrera med Fifa, när vi inte har några anställda. Folk har vanliga jobb och jag med. Men varje dag blir vi kontaktade av folk från hela världen som vill hjälpa till.

Text: Marcus Carlsten
Foto: Con Chronis/ConIFA

Lämna en kommentar