Klimatsaga där obehaget kryper in på bara skinnet

av Linn Karlsson

Hisnande scenlösningar i brännande aktuell föreställning.

Två byar som skiljs åt av en flod. Byborna lever friktionsfritt sida vid sida, men plötsligt förändras tillvaron drastiskt.

Det är premissen för den tyska dramatikern Roland Schimmel-pfennigs saga Den Stora Elden. Föreställningen hade urpremiär i Tyskland i fjol. Att Viirus sätter upp pjäsen redan nu visar att teatern återigen är på hugget. För regin står Anders Carlsson.

Sagan börjar med ett gräl mellan den ena byns rika vinodlare (Oskar Pöysti) och den andra byns rika djuruppfödare (Maria Ahlroth). Efter grälet har byarna väsensskilda förutsättningar för tillvaron. Den ena byn drabbas av stor nöd i form av torka, epidemier och svält. Den andra byn har däremot rikligt med resurser och välstånd. Ingen förklaring ges, det är bara så det är.

Polariseringen sker stegvis och byborna står som handfallna. Motsättningarna handlar inte enbart om klimat, men att det är västvärldens växande klimatångest som skildras står utom alla tvivel.

Byarna iscensätts genom miniatyrmodeller, skapade av Janne Vasama. Landskapet filmas i närbild och panorama. För den mästerliga kamera- och videoplaneringen står Jonatan Sundström och Ville Kabrell respektive Lauri Lundahl för ljud och ljus.

Skådespelarna riktar sig i sin tur både mot kamerorna på scen och direkt till publiken. Det här ställer höga krav på skådespelararbetet, men samspelet inom Viirus-ensemblen är smidigt. Den ålderdomliga texten skapar ändå en viss distans och ger inte så mycket utrymme för de enskilda skådespelarna att lysa.

Föreställningens största behållning är de nyskapande och hisnande scenlösningarna, som lyckas förmedla den brännande aktuella tematiken på ett sätt som engagerar. Obehaget kryper in på bara skinnet – och det är just det vi behöver. Med den här föreställningen visar Viirus återigen prov på varför teatern är en så angelägen konstform än i dag.

text Linn Karlsson
foto Janne Vasama

Teater Viirus: Den Stora Elden. Text: Roland Schimmelpfennig Översättning: Ulf Peter Hallberg Regi: Anders Carlsson På scenen: Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti, Jessica Raita Konceptplanering: Maria Lundström Scenografi och kostym: Janne Vasama Ljudplanering: Ville Kabrell Ljusplanering: Lauri Lundahl Videoplanering: Jonatan Sundström Kameratekniker: Colin Thaa, Jodie Sinclair. Spelas fram till den 2.2.2019.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.