Kvävande tvåsamhet i norénsk tappning

av Linn Karlsson

Kommunikationssvårigheter och djup mänsklighet i nyskriven pjäs av Lars Norén.

Föreställningen Episod, som hade Finlandspremiär i september, är ett samarbete mellan fyra teatrar i Sverige och Svenska Teatern i Helsingfors. Arbetet har letts av gruppen Jupither Josefsson Theatre Company, som redan en längre tid har samarbetat med Norén.

Händelseplatsen är en bostadsvisning ute i förorten. Ett äldre par (Jonas Sjöqvist och Åsa Persson) står i beråd att sälja sitt hus. Två par, ett yngre som väntar barn (Elisabeth Wernesjö och Isak Hjelmskog) och ett par i medelåldern (Mitja Sirén och Cecilia Lindqvist), besöker visningen, alla med något slags förhoppningar. Kanske kunde den nya bostaden lappa det som skaver i det egna förhållandet?

Trots att alla paren kommer från olika samhällsklasser och bakgrund tampas de med liknande problem. Bostadsvisningen, som borde symbolisera ett lyckligt nytt livsskede, blir i stället en kvävande påminnelse om alla de krav som tvåsamheten symboliserar.

Scenografin, i form av en intetsägande beige huskonstruktion samt skådespelarnas positionering på scen, stöder den minimalistiska regin av Sofia Jupither.

Skådespelararbetet är helgjutet och alla skådespelarna tecknar skarpa personporträtt.  I synnerhet Åsa Persson, som spelar den uppgivna äldre kvinnan, berör på djupet. Hon lyckas förmedla en total förvirring och uppgivenhet utan att röra en min. ”Jag hör inte vad du säger”, vrålar hennes man när han försöker diskutera med henne. Den repliken beskriver egentligen hela föreställningens andemening. Alla tre paren har svårt att nå varandra. De tolkar avsiktligt varandra fel eller försöker gömma sig genom att göra sig osynliga.

En lågmäld humor genomsyrar också hela föreställningen. Det krystade kallpratet mellan paren på bostadsvisningen är besvärande att se och har hög igenkänningsfaktor.
Trots att Episod inte ger en särskilt upplyftande bild av tvåsamheten som livsform, förmedlar den ändå en djup mänsklighet och slutet inger trots allt lite hopp.

text Linn Karlsson
foto Urban Jörén

Episod. Text: Lars Norén.
Regi: Sofia Jupither. Skådespelare: Jonas Sjöqvist, Åsa Persson, Elisabeth Wernesjö, Isak Hjelmskog, Mitja Sirén, Cecilia Lindqvist. Scenografi: Erlend Birkeland. Ljusplanering: Ellen Ruge. Ljudplanering: Michael Breschi. Mask: Rebecca Azfelius.  Spelas på Svenska Teatern fram till den 10.11.2018.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.