Tre frågor till Maija Hurme

av Octavia Westerholm

Illustratör och redaktör för barn- och ungdomslitteraturmagasinet MERA

1. Vad är tanken bakom magasinet MERA?

– Vi märkte att barn- och ungdomslitteraturen alltid hamnar lite i skymundan i den litterära diskussionen. Vi bestämde oss för att vi i föreningen Fibul istället för att klaga och gnälla om det skulle skapa ett eget magasin, som tangerar just de ämnen som vi tycker är för viktiga för att bli bortglömda. Barn, ungdomar, föräldrar och folk som jobbar med barn är de huvudsakliga målgrupperna för MERA.

2. Vilken typ av innehåll finns det i magasinet?

– Allt möjligt. I MERA har vi material för både vuxna och barn. Här finns bland annat essäer om flickboksromantik och djur i barnlitteraturen, och ett samtal mellan Maria Turtschaninoff och Shannon Hale om att pojkar får läsa om prinsessor. Personligen tycker jag det var kul att intervjua Warda Ahmed om att skapa böcker för bruna barn. I magasinet berättar en del kända personer om sina egna egna läsupplevelser, speciellt det de kommer ihåg att de har upplevt som barn, och vi har också en egen liten hörna för ungdomsböcker med hbtq-tema. Dessutom innehåller magasinet uppgifter och skrivövningar för barn och unga, vilket kan användas i undervisningssyfte eller helt bara på skoj.

3. Var och hur får man tag på MERA?

– Magasinet kommer att ges ut på Helsingfors bokmässa. Det är helt gratis att plocka med sig och borde hittas lite överallt, åtminstone vid Schildts & Söderströms, Förlaget, Hufvudstadsbladet, Kuvittajat, Bokbussen och Moomin. Efter bokmässan strävar vi efter att den ska finnas på bibliotek, i huvudstadsregionen om inte annat. Intresset för MERA har visat sig vara nästan förvånansvärt stort, och vi hoppas verkligen att exemplaren räcker till alla som är intresserade.

Text: Octavia Westerholm
Foto: Laura Mendelin

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.