Rosa Liksoms konst föds av frihet och lekfullhet

av Fanny Lindholm

Författaren och bildkonstnären Rosa Liksom vill göra konst tillgänglig för alla. Hon ställer ut 150 verk med temat ”Naturen möter artificiell intelligens” på Galleri Live som är Invalidförbundets café i Helsingfors. Utställningen är Rosa Liksoms 60-års festutställning.

Blåsten är kall och mörkret totalt. En nordisk vinterkväll, då alla går i väntan på den vita pudersnön som man tror att ska göra tillvaron ljusare. På invalidförbundet i Brunakärr är färgerna ändå andra.

En uggla sticker ut sitt huvud från en vrå i taket, en pink ko svävar i ett rött moln, Villy Wonka-maskiner puttrar på och i centrum av alla granna surrealistiska verk står Rosa Liksom som själv ser ut som en blandning av människa och blomma, iklädd frasiga material i rött. Det känns som att vara mitt i filmen Alice i Underlandet.

Att Liksom som en erkänd finsk författare varit tillbakadragen i förhållandet till offentligheten är svårt att tro, då hon minglar fram mellan vinglas och frusen glassgodis och fotograferas med vernissagens alla gäster och journalister.

Rosa Liksom vill inte definiera sin stil – konst föds av frihet

Bildkonstnären, men mest känd som författare, Rosa Liksom har ställt ut 150 av sina verk på Invalidförbundets café Galleri Live. Temat för utställningen är ”Naturen möter artificiell intelligens”.

Rosa Liksoms stil är en blandning av dadaism och surrealism, med jämna starka linjer i akrylfärg, men stilen vill hon inte kommentera eller definiera.

– Konst är som en lek och skapas från det undermedvetna. Jag har ingen stil. Konst föds från total frihet, säger Rosa Liksom.

Genomgående är verken granna och i akrylfärg. Vissa av verken har inslag från Salvador Dalis fantasivärld och andra verk för tankarna till Juan Mirós stora linjer och naiva stil. Rosa Liksom använder gärna färger som burgundy, rött och ljusblått och vissa djur som en ko och en enbent stolt fågel är frekvent återkommande i hennes verk och varvas med ufon och robotar.

En av väggarna är täckta av granna verk i alla olika storlekar, vissa nästan frimärkssmå. Konst verkligen tillgänglig för alla.

Alla ska ha rätt till konst – konsten ska utanför gallerierna

Det har länge diskuterats ifall konst borde göras till en basservice i samhället, något som alla har rätt till (i skolor, på äldreboenden och i fängelser) för att öka välmåendet och jämlikheten i samhället.

– Alla har rätt till konst. Det känns så kantigt att betraktaren måste vara i ett visst utrymme för att få njuta av den, säger Liksom.

Rosa Liksom har ställt ut verk på allmänna platser sedan hon började som bildkonstnär. Hon har ställt ut konst i parker, tält, på fikaställen och i passager.

Tanken om konst för alla är långt från ny utan kommer från bland annat dadaismen som var det första medvetna brottet mot borgerlig, kulturell kontinuitet. Liksom popkonsten som förespråkar att alla har rätt till kultur oavsett utbildning och ursprung.

– Konst ska finnas där den överraskar och når sådana som vanligtvis inte exponeras för den, tycker Liksom.

Några av popkonstens föregångare Andy Warhol och Marta Minujin var kända för att själva vara del av sina konstverk på offentliga platser. Och det går att tyda att Rosa Liksom inspirerats av konceptet, då Liksom är utsmyckad för att gå ton i ton med sina verk.

text och foto: Fanny Lindholm

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.