Maarit Feldt-Ranta blir sjukledig – står över riksdagsvalet

av Janne Wass

Finlands Svenska Socialdemokraters kandidat i riksdagsvalet, riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta blir sjukledig och ställer inte upp i valet, meddelar hon själv på sin webbsida. Orsaken är att hennes magcancer har förnyats. Feldt-Ranta diagnosticerades första gången med cancer 2009, men tillfrisknade efter behandlingar. Cancern återkom ändå första gången 2013, då Feldt-Ranta lämnade sitt riksdagsuppdrag för en lång sjukledighet. Hon återvände till riksdagsarbetet 2014.

”Jag har tidigare fått otroligt mycket stöd och medkänsla i min kamp mot cancern. Jag har också velat berätta om detta offentligt för att mitt eget exempel skulle kunna ge tröst och hopp för andra som hamnar i samma situation. Jag vill tacka er alla för all empati. Jag hoppas också idag att ni inte sörjer över min situation; jag har levt ett otroligt underbart liv som ännu fortsätter. Mitt motto har varit ”någon dag dör jag, men alla andra dagar lever jag” och det har jag faktiskt gjort och tänker göra det framöver också”, skriver Feldt-Ranta på sin webbsida.

”Det här är inget farväl, utan ett budskap om att jag går in i ett nytt, mera privat och lugnare livsskede. Ifall du funderar om det finns något du kunde göra för mig säger jag: ta hand om dina nära och kära och njut av varje dag livet ger dig. Kom också ihåg att skapa lycka och rättvisa i vårt samhälle”, fortsätter hon.

Feldt-Ranta är uppställd som kandidat i Nylands valkrets. FSD ställer i kretsen upp två andra kandidater med svenska som första språk: Borgåpolitikern och riksdagsmedarbetaren Anette Karlsson och Arbetarbladets chefredaktör Johan Kvarnström från Ekenäs. Feldt-Ranta fick i riksdagsvalet 2014 över 8 000 röster, och för att bli invald från SDP krävdes i Nyland kring 5 000 röster. Anette Karlsson fick 2014 drygt 800 röster, och Kvarnström är ny i politiken, trots sitt synliga chefredaktörskap. Så även om Feldt-Ranta har en hel del röster att testamentera, kan det bli en tung uppförsbacke om FSD ska lyckas få in en kandidat i Nyland. Bara inom partiet tävlar de mot kandidater som Antti Rinne, Antti Lindtman, Timo Harakka och Maria Guzenina. 2014 fick SDP in sex kandidater från Nylands valkrets.

Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.