Sarkola-pjäs på Svenskis slutsåld innan premiären

av Janne Wass

För första gången i historien har Svenska Teatern sålt slut alla biljetter till en pjäs innan den ens haft premiär, meddelar teatern. Låt vara att pjäsen spelas på den lilla Amos-scenen.

Pjäsen i fråga är Florian Zellers Pappan, i vilken publiken får följa med en man som lider av en minnessjukdom. Svenska Teatern beskriver pjäsen som ”en varm och insiktsfull berättelse om hur det är att tappa minnet”. Orsaken till pjäsens stora popularitet torde stavas Asko Sarkola, som spelar huvudrollen i pjäsen, även om teatern i ett pressmeddelande uppger att en delförklaring ”givetvis” är att pjäsen ”fyller ett innerligt behov av att få veta mer om minnessjukdomar”. Senast Sarkola stod på Svenskis scen var 1966. Pappan regisseras av Marcus Groth.

Amos-scenen rymmer, beroende på vilken av siffrorna på teaterns webbsida man litar på, 140 eller 160 personer, och Pappan är inprickad för 20 föreställningar, vilket torde betyda att mellan 2 800 och 3 200 biljetter har bokats. Det motsvarar ungefär fyra fullsatta salonger på Stora scenen, eller lite mer.

Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin säger att teatern nu utreder möjligheterna att sätta in extraföreställningar.

– Visst förstod jag någonstans att Pappan skulle väcka intresse, men att vi tre veckor innan premiär redan har sålt 100% av samtliga biljetter gick över min vildaste fantasi, säger Thibblin.

Den i dag pensionerade Asko Sarkola var tidigare bland annat teaterchef på Lilla Teatern och Helsingfors stadsteater. 2016 gjorde han vad av många uppfattades som ett avskedsuppträdande på Lilla Teatern i Molière-pjäsen Tartuffes titelroll, också den en publiksuccé. 2017 spelade han Mannerheim på Helsingfors stadsteater.

Pappan får premiär i början av februari.

Janne Wass

2 kommentarer

Mikke 11 januari, 2019 - 23:12

”Senast Asko Sarkola stod på Svenskis scen var 1966”.

Reply
David från Svenska Teatern 23 januari, 2019 - 14:09

Vi lade till tio extrainsatta föreställningar. Allt som bara var möjligt. Idag släppte vi biljetterna och bara på två timmar har vi endast 150 platser kvar.
Det är nog en indikator på att det finns ett enormt sug efter PAPPAN.

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.