DFFF:s ex-riksdagsledamot kandiderar i Väyrynens valrörelse

av Janne Wass

Pirkko Turpeinen-Saari, tidigare riksdagsledamot för Vänsterförbundets föregångare Demokratiska förbundet för Finlands folk (DFFF) och urbrytargruppen Demokratiskt alternativ (Deva) ställer upp i både riksdags- och Europaparlamentsvalet 2019. Turpeinen-Saari kandiderar för Paavo Väyrynens nya politiska grupp Sjustjärnerörelsen. Det meddelar Sjustjärnerörelsen i ett pressmeddelande.

Pirkko Turpeinen-Saari var riksdagsledamot för DFFF 1983–1986. Som kulmination på den upprivande tvisten mellan så kallade minoritetskommunister (”taistoiter”) och majoritetskommunister, avskedades Turpeinen-Saari och en grupp andra minoritetskommunister ur DFFF.s riksdagsgrupp, och bildade det egna partiet FKP (enhet), vars paraplyorganisation Deva blev. Turpeinen-Saari fungerade som riksdagsledamot för Deva 1986-1987. Turpeinen-Saari var mellan 1991 och 2015 medlem av SDP, och satt bland annat på partiets mandat som stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors. 2018 meddelade Turpeinen-Saari att hon skrivit in sig i Vänsterförbundet, men har nu uppenbarligen igen bytt politisk hemvist. Turpeinen-Saari är läkare i psykiatri, och har bland annat arbetat som överläkare i ungdomspsykiatri vid Helsingfors stad och skrivit en handfull fackböcker med psykiatrisk utgångspunkt. Mest kända är Suuri yksinäinen (2006), som utforskar president Urho Kekkonen ur en psykiatrisk synvinkel, och Lahtari, Punikki ja Teurastaja (2016), där Turpeinen-Saari gav sin syn på marskalk Mannerheim, den röda ledaren under Finlands inbördeskrig Kullervo Manner och den serbiska krigsförbrytaren Ratko Mladic.

Turpeinen-Saari är en aktiv bloggare. Merparten av blogginläggen från i år handlar om hur USA, Nato, och CIA styr internationell och finländsk media för att svartmåla Ryssland och skyla över USA:s imperialistiska ambitioner. Turpeinen-Saari har också medverkat med en artikel (28.4.2018) i den öppet antisemitiska tidningen Magneettimedia.

Paavo Väyrynen skriver på sin blogg att Pirkko Turpeinen-Saari har goda chanser att bli invald både i riksdagen och i Europaparlamentet: ”Pirkkos ålder är passlig. Hon är lika gammal som talmannen för USA:s kongress representanthus Nancy Pelosi”.

Det var SDP:s språkrör Demari som först skrev om Turpeinen-Saaris kandidatur.

Bilden ovan är en screengrab från Pirkko Turpeinen-Saaris offentliga Facebookprofil. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.