FFC: Färre sommarjobb i år

av Ny Tid

71 procent av arbetsplatserna som är anslutna till fackcentralen FFC kommer att ta emot sommarjobbare i år, visar en enkät som FFC skickat till förtroendemännen. Det här är en minskning efter de två tidigare årens stigande trend.

År 2018 berättade 74 procent av förtroendemännen att den egna arbetsplatsen sysselsätter sommarjobbare. År 2017 var motsvarande siffra 72 procent, skriver FFC i ett pressmeddelande.

Trots att siffrorna har sjunkit till den här sommaren, så är de ändå högre än före konjunkturuppgången. Arbetsplatserna inom FFC:s branscher anställer nämligen fortfarande fler sommarjobbare än år 2016 (64 procent) eller år 2015 (68 procent).

Sommarjobbsläget är enligt fackcentralen bäst inom de offentliga branscherna, där 76 procent av arbetsplatserna tar emot sommarjobbare, och sämst inom transportbranschen, där motsvarande siffra är 55. Antalet sommarjobb har minskat mest inom industribranschen, där 71 procent av arbetsplatserna i år erbjuder sommarjobb, jämfört med 76 i fjol. Föga överraskande är det de större arbetsplatserna som är mer benägna att erbjuda sommararbete än de mindre. Av arbetsplatser med över 250 anställda uppger hela 88 procent att de tar sommarjobbare i år, medan endast 47 procent av arbetsplatserna med 29 anställda eller färre anställer sommararbetare.

Kirsi Rasinaho som är expert på utbildnings- och arbetskraftspolitik på FFC hoppas att arbetstagarna i högre grad skulle utnyttja den så kallade ”Tutustu ja tienaa”-modellen, som något omständigt översatts till ”Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant”.

– Modellen ”Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant” passar de allra yngsta som söker sommarjobb, som har svårt att få sin första arbetsplats. Jag hoppas att företagen kan bekanta sig med modellen och överväga att utnyttja möjligheten, så att så många unga som möjligt får bekanta sig med arbetslivet redan den här sommaren.

Modellen riktar sig till grundskole- och gymnasieelever och andra unga som inte är intagna till en yrkesinriktad studielinje, och erbjuder två veckors sommarjobb mot en betalning på 350 euro. Enligt enkäten anställer endast en femtedel av arbetsplatserna sommarjobbare med den här modellen i år.

Det hör till ovanligheten att sommarjobbare anställs på nollkontrakt. Mest används nollkontrakt inom den privata sektorn, där 12 procent av arbetsplatserna uppger att de kommer att anställa sommarjobbare på dylika. Minst används de inom den offentliga sektorn, där motsvarande siffra är 2. Iögonfallande är ändå att nollkontrakt alls används för sommarjobbare inom det offentliga.

Sammanlagt 861 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige svarade på FFC:s förtroendemannapanel i april. Enkäten gäller alltså endast de branscher som är anslutna till fackcentralen. Enkätens resultat hittar du i sin helhet här.

Foto: B. Glouin/National Film Board of Canada

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.