”Om EU leder följer resten av världen efter”

av Mira Berndtson

I det kommande EU-parlamentsvalet förväntas de konservativa och socialdemokratiska partigrupperingarna tappa mark, medan i stället högerpopulistiska och euroskeptiska partier går framåt. Men prognoser förutspår även en valseger för de liberala och gröna parlamentsgrupperna. Ville Niinistö, tidigare riksdagsledamot och partiordförande för De gröna i Finland, ser i framtiden ett EU som värnar om miljön och de mänskliga rättigheterna.

Ville Niinistö siktar på en plats i Europaparlamentet i vårens val. Tillsammans med partikollegan och nuvarande EU-parlamentarikern Heidi Hautala är han är också partiets kandidat till posten som Finlands EU-kommissionär.

Centrala frågor för De gröna i EU-valet är miljön och klimatet, social rättvisa och jämlikhet, utbildning samt att bevara demokratin och den Europeiska unionens grundläggande värderingar. Niinistö betecknar vårens EU-val som ett ödesval för i vilken riktning Europa kommer att utvecklas de närmaste åren.

– Det här valet har stor betydelse för vilken sorts Europaparlament vi får. Vi måste understödja de krafter som vill försvara klimatet, den sociala rättvisan, ekonomin, det demokratiska samhället och de mänskliga rättigheterna, säger Niinistö.

EU kan leda

Efter tolv år i riksdagen väljer Niinistö nu att skifta fokus mot Europapolitiken. Niinistö förklarar att han tycker att det är viktigt att förnya sig själv. Som tidigare miljöminister i Katainens och Stubbs regeringar 2011–2014 menar han att han har den erfarenhet och den kunskap som behövs för att bekämpa klimatförändringen.

För klimatförändringens och naturskyddets skull är det viktigt att så snabbt som möjligt bygga upp en hållbar, grön ekonomi med satsningar på bland annat spårvägar och tågförbindelser. Företag som skapar nya, hållbara lösningar är dessutom bra för ekonomin.

Niinistö tror även på EU:s möjligheter att påverka världspolitiken.

– EU är världens största spelare, med världens största integrerade marknad. Om EU leder så kan vi få andra länder att följa efter.

De mänskliga rättigheterna

Det politiska klimatet i såväl Finland som övriga Europa är starkt polariserat för tillfället. Traditionella vänster- och högerpartier spås tappa mandat i Europaparlamentet, medan olika högerpopulistiska och nationalistiska åsiktsyttringar i stället vinner mark. Vilken inverkan det får på till exempel det ständigt aktuella flyktingdilemmat, i ett EU som redan har svårt att komma överens om gemensamma lösningar i frågan, är inte lätt att förutse.

Niinistö, som karaktäriserar sig själv som en socialliberal värdepolitiker, tror på ett inkluderande Europa som står upp för de mänskliga rättigheterna och människovärdet.

– EU är en mjuk kraft som måste försvara demokratin och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Vi får inte ge för mycket utrymme till de populistiska krafterna och låta Jussi Halla-aho och Sannfinländarna kidnappa diskussionen. Om vi spelar efter populisternas regler så förlorar vi, säger Niinistö.

Samtidigt poängterar han att också de gröna partierna, med sina värdeliberala värderingar, är på frammarsch i Europa.

– Människor är mer än bara siffror. Vi är alla individer med rättigheter och ett människovärde, säger Niinistö.

Han understöder mottagandet av fler kvotflyktingar, samtidigt som han vill att EU ska arbeta för ett mer mänskligt och socialt rättvist samhälle.

Stöder basinkomst

Enligt Niinistö är den nuvarande, hårda högerpolitiken roten till mycket av det onda. Det att kapitalet samlas i några få människors händer skapar utsatthet och motsättningar i samhället, vilket i sin tur skapar en grogrund för extremism och diskriminering.

– Alla människor och alla länder måste bli hörda. EU måste arbeta för ett socialt rättvist samhälle, med delaktighet och sysselsättning för alla. Det behövs en miniminivå på den sociala tryggheten för de med små inkomster, säger Niinistö.

Niinistö stöder införandet av en basinkomst utan krav på motprestation.

– Vi måste speciellt satsa på de unga. Utan en jämlik utbildning har vi inte ett jämlikt samhälle som litar och tror på människan. Jag vill utveckla Europeiska unionen till en föregångare inom utbildning och forskning i hela världen. Med vetenskapens hjälp löser vi både klimatfrågorna och bygger upp en hållbar ekonomi, säger Niinistö.

Men även om han förespråkar mycket som kunde uppfattas som traditionell vänsterpolitik så definierar ändå Niinistö sig själv som en mitten-vänsterpolitiker. Enligt Niinistö skapar även en framgångsrik ekonomi ett fritt och öppet samhälle som stödjer människan i hennes livsval.

– Men högerpolitiken har gått för långt. Människan kan inte vara helt fri i ett samhälle där inkomstklyftorna orsakar fattigdom och förhindrar en jämlik möjlighet till utbildning, säger Niinistö.

Enligt honom är det högern som har skapat utrymme för Brexit och Trump.

– Vi får inte minska på hoppet och möjligheterna, i stället skall vi vara stolta över det vi är bra på. Den nordiska välfärden har skapat de bästa samhällena i världen, och är till exempel på uppgång i USA med Bernie Sanders, konstaterar Niinistö.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.