Sommarsoundtrack

av Otso Harju

På vägen till jobbet går jag förbi ett av Helsingfors handmålade elskåp. Ni vet, en av de celebra färgklickarna. Inga blommor eller djur pryder detta, istället en dikt eller kanske är det en aforism, förstår nog inte helt skillnaden. På svenska lyder den ungefär såhär: ”Tystnad och en tom himmel en augustidag: tornseglarna är borta. Till våren är det en oändlighet, det stora okända.” Tänker ofta på att köpa sprayfärg och vandalisera skåpet. Behöver inte denna typ av negativitet i mitt liv. Förslag till staden: lägg till verket en bandspelare som spelar Sommaren är kort på repeat, för att lätta på den deprimerade stämningen lite. Vi är alla redan medvetna om det an­nalkande mörkret.

Under sommaren spelade Limp Bizkit, The Offspring och Crazy Town i Finland. Tänker mig att det måste vara för att alla i dagsläget har så mycket ångest att helt vad som helst från cirka år 2000 känns underligt tryggt och lugnande, till och med låten Butterfly. Själv dagdrömde jag om att få se Blink 182, som var på amerikansk jubileumsturné apropå tjugo år sedan Enema of the State. Och när högtalarna spelade Gigi D’Agostinos L’Amour Toujours, för att markera öppningen av årets prideparad, ville jag gråta av glädje. Skaffade ett guldörhänge och tänker färga håret blont, har väl ålderskris.

Jag kör bil väldigt sällan. Under sommaren upptäckte jag att vi fått en ny radiokanal, I Luv 2 K. Den spelar främst rysk nollnolltalspop. Låten Vetrom Stat’ av MakSim var förälskelse bortom ord. En rysk vän upplyste mig om att det är precis hennes slags låt, och att den handlar om att dö. Ibland känns det som saker vore för tragikomiska för att vara sanna. En dag när jag satt i ett kafé för att lugna min panikattack kom en man spontant fram till mig för att väsa ”Fuck you! Fuck you! Fuck you!”. I juni var jag hos en vän i Malmö. Vi satt i Folkets park efter en av VM-matcherna i fotboll; Sverige hade vunnit. Ett band stämde upp i en slapp reggaeversion av Kents Sverige, Sverige, älskade vän. Några dagar senare kallade en medelålders man i Köpenhamn den unga bartendern för ”bodegaluder” då hon kastade ut honom. De andra kunderna i krogen hade kommit från kvällens Rammsteinkonsert.

För några veckor sedan lär polisen i Loretto,­ Tennessee, ha yrkat på att människor skulle sluta spola ner sitt metamfetamin i toaletten. Det kunde få oväntade följder i form av ’meth-gators’, alligatorer på tjack. Man hade haft helt tillräckliga problem med påverkade varelser annars också. Låter som nordisk sommar. I Koffens park träffade jag en äldre man med röd mohawk och långärmad t-skjorta med eldlågor på. Han dansade innerligt till Cotton­ Eye Joe. Önskar jag vore­ lika oberörd.

”Jag har ett system. Jag börjar ta mina mediciner mot slutet av september så att min hjärna hinner stabiliseras före vintern”, berättade en vän på en vernissage nyligen. I förrgår var det 31 grader. Idag är det 14. Blir alltmer provocerad av det dumma elskåpet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.