Hon är #metoos frontfigur i Japan

av Christin Sandberg

Journalisten Shiori Ito blev frontfigur för metoo-rörelsen i Japan när hon gick ut och berättade att hon blivit våldtagen av chefen för en av Japans största tv-kanaler. Om detta berättar hon i sin bok Black Box som nu finns i svensk översättning. 

Det var år 2015 som Shiori Ito anmälde en högt uppsatt och i landet välkänd mediechef för att ha drogat och våldfört sig sexuellt på henne. Fallet lades ändå ned i brist på bevis. Ito lämnade då in en ny begäran om att fallet skulle tas upp och utredas. Även den avslogs med motiveringen att det tidigare beslutet att lägga ned målet var riktigt. Sedan september 2017 driver Ito en civilrättslig process för att försöka få till att en brottsutredning kring händelsen sker. 

Det här berättar hon om i sin självbiografi Black Box, som nu finns översatt på svenska och utgiven av det nya lilla feministiska förlaget Systerkonspirationen. Boken är ett vittnesmål om sexismen och tystnadskulturen i det japanska samhället.

Själv tvingades Shiori Ito att lämna landet efter att ha berättat om övergreppet och är numera bosatt i London.

– Jag fick så många dödshot att jag inte kunde fortsätta arbeta i Japan, säger hon när vi tar följe på väg ut från ett samtal om vad som händer två år efter #metoo, som hon medverkat i på Bokmässan i Göteborg.

Så hur står det till med #metoo i Japan, har något förändrats? 

– Jag har fått rapporter om att det är farligt att prata om #metoo, säger hon.

– Men jag tror att rörelsen har haft en viss positiv effekt, som att medierna numera tar upp övergrepp, även om det oftast rör sig om importerade historier från internationell media.

Hon berättar att medierna inte kunde skriva om hennes våldtäksanklagelser i samband med att #metoo briserade 2017 utan att först gå via internationella kanaler och citera andra skribenter när de skrev om hennes fall. 

Ito vill verka för en journalistkultur som granskar myndigheter och rättsväsendet och de beslut som fattas.

– Men det är svårt. Varje gång jag reser tillbaka till Japan blir jag hotad och flera journalister fortsätter att skriva anklagande om mig, säger hon.

Men med hennes självbiografiska bok Black Box verkar en positiv förändring kunna skönjas.

– Jag har fått brev från mammor som har gett boken till sina tonårssöner. Det är fantastiskt eftersom vi inte pratar om sex i Japan, säger hon.

Sex är enligt Ito fortfarande tabu i Japan. 

– Allt som rör sex är farligt, och det är svårt att prata om. Men det var aldrig något jag funderade över när jag bodde i Japan. Det var först när jag lämnade landet som jag insåg hur utbredd tystnadskulturen är. Så om min bok kan hjälpa föräldrar att tala om samtycke och vad sex handlar om är jag glad, eftersom många unga annars bara vänder sig till pornografi och använder sig av det som en lärobok, säger hon.

Foto: Christin Sandberg

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.