Postens tvist tär på regeringens förtroende

av Janne Wass

SDP och Vänsterförbundet gick till val med arbetarnas rättigheter som förtecken. Att nu statsägda Posten håller på att genomföra en av de sniknaste arbetsgivarkupperna i närhistorien ger inga höga betyg för den ansvariga ministern Sirpa Paatero från SDP eller resten av folkfrontsregeringen. Utan tvivel har Paateros tandlösa agerande bidragit till att socialdemokraternas stöd i senaste Yle-mätning sjunkit till nästan rekordlåga nivåer.

På torsdagen demonstrerade postanställda och andra vid riksdagshusets trappa, och tonen gentemot minister Paatero var inte förlåtande. Bakgrunden är alltså den att Postens styrelse i september meddelade att bolagets kring 700 anställda inom paketsorteringen flyttas över från Post- och logistikunionens (PAU) kollektivavtal till ett annat kollektivavtal som ligger under Industriförbundet. Industriförbundets avtal skulle innebära betydligt sämre arbetsvillkor än de nuvarande – för vissa lönesänkningar på upp till 50 procent, för en redan lågt betald yrkesgrupp. En hotande strejk avblåstes efter att Paatero som representant för staten som ägare meddelade att övergången till det nya avtalet läggs på is och situationen utreds. Regeringspartierna SDP och Vänsterförbundet har under tiden som gått meddelat att de strängt motsätter sig den typen av avtalsshoppande som Postens ledning sysslar med.

Det som hände under time-outen var att Postens styrelse ignorerade signalerna från regeringen och knöt ett avtal med Industriförbundet – med löftet om att de nuvarande anställda kommer att få arbeta under det tidigare avtalets villkor i två års tid. Lönesänkningarna skjuts alltså upp. Minister Paatero har för sin del slagit ut med händerna och sagt att det inte finns annat att göra än konstatera faktum: arbetstagarna har nu överförts till ett nytt avtal. Paatero har förnekat att hon som minister med ansvar för statens ägarpolitik skulle ha givit sitt godtyckande till avtalsshoppingen. För de postanställda måste det ändå te sig förbryllande att Postens styrelse kan agera mot majoritetsägarens vilja utan att det har några följder. Följaktligen krävde demonstranterna också att Postens styrelse avsätts.

Riktigt så enkelt är det inte, att Paatero hade kunnat ”sätta ner foten” och förbjudit överföringen av de anställda till det nya avtalet sa Paatero under riksdagens debatt på torsdagen: enligt regeringens riktlinjer för statens ägarpolitik är det här rent tekniskt en sådan fråga som ägaren i sig inte ska blanda sig i, menar hon. Vidare meddelade Paatero att en namnstark arbetsgrupp kommer att börja reda ut tvisten. Statsminister Antti Rinne, också från SDP, garanterade för sin del att staten kommer att ”trygga” de anställdas arbetsvillkor. Han meddelade också att det ”ska bli ett slut på avtalsshopping i det här landet”. Rinnes garantier klingar ändå rätt ihåligt då den ansvariga ministern uppenbarligen inte ens lyckas få ett slut på avtalsshopping i statens egna bolag.

Om det nu alltså verkligen är så att statens egna riktlinjer för ägarpolitiken tillåter avtalsshopping, finns det i detta nu knappast annat att göra på kort sikt än att vänta på att arbetsgruppen gör sitt arbete. Samtidigt måste regeringen – om Rinne ska kunna leverera på sina garantier – sätta sig ned och med omedelbar verkan revidera sagda ägarpolitik. Den överhängande känslan bland både postarbetarna och även väljarna verkar vara den att Sirpa Paatero har gömt sig bakom paragrafer och agerat orkeslöst och undvikande i posttvisten, och ministerns agerande har också fått kritik inom det egna partiet. Under demonstrationen var det många talare förvånade sig över hur det är möjligt att ett arbetarparti i statsministerposition kan godkänna att arbetarnas rättigheter så här flagrant nedtrampas i statens eget bolag. Och om SDP – och resten av regeringen – vill bibehålla något slags trovärdighet som en regering som värnar om den arbetande befolkningen, så gäller det att å det snaraste städa rent i eget bo.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.