Topeliuspriset till Wilhelm Kvist

av Ny Tid

Svenskfinlands mest prestigefyllda journalistpris, Topeliuspriset, har i år utdelats till Hufvudstadsbladets musikredaktör Wilhelm Kvist.

– Det är en oerhört stor och betydelsefull erkänsla för mig och mitt arbete, men också för alla kolleger som arbetar i samma bransch. Jag har ju aldrig arbetat i något vakuum, säger Kvist enligt ett pressmeddelande från Svenska Folkskolans Vänner (SFV).

Priset delas sedan 1990 ut av SFV och Publicistförbundet, och prissumman går på 7 500 euro. Enligt statuterna delas det ut ”för en aktiv pågående journalistisk gärning till en person som visat betydande skicklighet i sitt journalistiska värv, bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess”.

Wilhelm Kvist enligt prisjuryn ”genom sin mångsidiga, engagerande och analytiska kulturjournalistik förnyat och fördjupat Hufvudstadsbladets musikbevakning på ett sätt som imponerar och inspirerar. […] Kvist är samtidigt en klarsynt och orädd skribent som inte tvekar att påtala missförhållanden som bristande jämställdhet, diskriminering och misogyna maktstrukturer, vilket gör honom till en påverkare av rang inom det finländska musiklivet.”

Att priset detta år går till Kvist kan antagligen härledas till att Hufvudstadsbladet under 2019 iscensatte en gedigen granskning av jämställdheten mellan könen inom den finländska klassiska musikens tjänst, med datajournalistiken som redskap. Artikelserien väckte såväl beröm som kritik och upprördhet inom den klassiska musikens värld och fick bred uppmärksamhet också i finskspråkiga medier. Till Hufvudstadsbladet säger Kvist att ”kritiker oftast brukar få pris för nån bok de skrivit. Det är roligt att uppmärksammats för det dagliga arbetet.”

Senast en kulturjournalist fick Topeliuspriset gick det också till två redaktörer som utmärkt sig för sin bevakning av klassisk musik; 2007 gavs priset till Svenska Yles Jan Granberg och Ann-Kristin Schevelew. Förutom dessa är den enda renodlade kulturjournalist som tilldelats priset Cita Reuter (2002), också hon verksam på Svenska Yle.

Foto: Rabbe Sandelin/SFV

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.