Hur borde vi förhålla oss till extremhögern?

av Amanda Pasanen

Ovanstående är en fråga som de flesta partier brottas med. Till den finska parlamentariska traditionen hör breda koalitioner och samarbete mellan både höger och vänster. Det gäller att inte kategoriskt utesluta någon politisk aktör om det finns ens en liten möjlighet att hitta gemensamma politiska målsättningar.

 

Så här långt håller jag med. Det är viktigare att främja goda politiska målsättningar tillsammans än att alltid hålla med om alla värderingar och åtaganden som politiker från de olika partierna står för. Det är viktigt att vara sakorienterad och kunna samarbeta.

Men. Man behöver och bör inte samarbeta med politiker eller partier som inte underskriver de viktigaste fundamenten för ett demokratiskt samhälle – mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciperna.

Det är extremt oroväckande hur det politiska diskussionsklimatet har övergått till att normalisera rasism och förhärliga våld genom extremhögerns uttalanden. Sannfinländarnas ungdomsparti Finsk ungdom är öppet rasistiskt fascistiskt och sprider ett budskap om vit makt. Nyligen kom Finsk ungdoms numera före detta vice-ordförande Toni Jalonen ut med att öppet kalla sig själv fascist. Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen fördömde inte uttalandet, utan ansåg endast att det var ”slarvigt”. Jalonen står fortfarande bakom sitt uttalande.

Sannfinländska riksdagsledamoten Juha Mäenpää har tidigare glatt sig över en mordbrand i ett mottagningscenter för flyktingar och kollegan Ano Turtiainen över att ebolaepidemin i Kongo tagit kol på människor. Partiordförande Jussi Halla-ahos tweets uppmuntrar till hatprat och han står ännu också bakom sina bloggtexter, där han funderar bland annat på kvinnor som förespråkar en liberal invandringspolitik som eventuella offer för våldtäktsmän med utländsk bakgrund.

Om man inte råkar vara rasifierad, vänstergrön kvinnlig politiker eller tillhöra någon utsatt minoritet som sannfinländarna inte anser att har samma mänskliga rättigheter som den övriga befolkningen är det kanske lättare att tänka sig att “det är viktigt att kunna samarbeta”. Men för dem som direkt blir utsatta för det högerextremistiska hatet och våldpratet är det inget alternativ. Det gäller att kunna sätta sig i den utsatta människogruppens ställe och fråga sig vem vår demokrati egentligen är till för.

Mänskliga rättigheter är inte en opinionsfråga och demokrati innebär inte majoritetens diktatur. Demokrati bygger på gemensamma spelregler om att statens lagar och rättssystem bör vara fria från diskriminering och om att alla människor har lika värde och rättigheter. Våld och hatprat hör inte till en fungerande demokrati. Politiska rörelser som inte respekterar mänskliga rättigheter och främjer hatprat behöver man inte ta med i det demokratiska beslutsfattandet. Dessa politiska rörelser är ett hot mot demokratin.

Det stora missförståndet i frågan handlar om att inte kunna skilja på politiska rörelser och deras väljare. Att vägra samarbeta med enstaka politiker eller politiska rörelser, som inte respekterar demokratins fundament innebär inte att man förbiser de människor och behov som röstat fram dessa. Det gäller att ta behoven av extremhögerns väljare på allvar – men inom demokratins ramar.

2 kommentarer

Glad Filur 28 februari, 2020 - 14:06

Lätt att hålla med. Vem vill samarbeta med fascister o motsvarande? Förutom denne Jalonen finns det väl knappast fascister i Finland. Egentligen slår artikeln in öppna dörrar.

Men om vi går några decennier bakåt i tiden så var ju detta extremistproblem verkligt i Finland. Med vänsterextremisterna som förvisso talade om demokrati men arbetade för ett diktatoriskt samhällsskick.

Reply
Ny Tid 28 februari, 2020 - 14:20

Hej Glad Filur! Tack för att du deltar i leken ”men kommunismen, då?”. Du kan prova med att sätta meningen i slutet på vilken annan sats som helst. Slå upp närmsta bok, välj första meningen på valfri sida, och sätt på slutet till ”, men kommunismen då?”. Mycket givande!
/Janne Wass

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.