Majoriteten anser att kvällspressen tillspetsar debattklimatet

av Ny Tid

Närmare 60 procent av finländarna anser att det sätt på vilket kvällspressen tillspetsar sina nyheter bidrar till ökande motsättningar i samhället. Det framgår ur en gallup som TNS Kantar har gjort för tidningen Voimas räkning. 58 procent av de tillfrågade uppgav att de håller med påståendet ”Det sätt på vilket framför allt kvällspressen i Finland tillspetsar saker göder de samhälleliga motsättningarna”.

Iltalehtis chefredaktör Erja Yläjärvi säger i en anslutande intervju i Voima att hon betvivlar att finländarna skulle läsa kvällstidningarna så flitigt som de gör om de verkligen skulle uppfattas så negativt som utredningen påstår. Yläjärvi påpekar att påståendet om kvällspressens tillspetsade nyheter fastslogs redan i själva frågan, som på så vis blir en ledande fråga. Pasi Kivioja, som forskat i kvällspressens utveckling, säger ändå att han är överraskad över att det i gallupen var så få svarande som höll med om påståendet, eftersom kvällspressens framgång enligt honom helt bygger på drama och konflikter. Kivioja påpekar att samma utveckling syns inom hela mediefältet.

– Inom nätjournalistiken går tillspetsningen och överdrifterna lätt över styr. Ofta är det någon annan som skriver rubriken än den som gjort själva artikeln, och då uppstår problem. Rubrikmakaren känner inte nödvändigtvis till artikelns kontext och då kan rubriken bli verklighetfrämmande, säger Kivioja till Voima.

Enligt Kivioja förstärker de konstruerade motsättningarna i pressen också motsättningarna i verkliga livet, då förståelsen för sakfrågor och politik skyms undan till fördel för nyhetsrapportering om drama och maktspel.

– Politik framställs ofta som att politikerna endast drar hemåt. Jag skulle gärna läsa om vad som egentligen har beslutits och vilka planer olika partier har, utan överflödig cynicism och utan att man i varje mening skulle misstänkliggöra det som görs. Cynisk och negativ kritik kan fjärma medborgarna från politiken.

I gallupen framgick också att kring 70 procent av finländarna anser att mainstreammedier som Yle, MTV och de största tidningarna behandlar ämnen objektivt och oavhängigt. Bara 13 procent av de tillfrågade ansåg att medierna favoriserar högerns ekonomiska politik, medan 20 procent ansåg att medierna stöder en rödgrön ideologi.

Resultaten baserar sig på 1002 telefonintervjuer gjorda med personer ur ett representativt sampel under senhösten 2019. Felmarginalen är drygt 3 procent.

 

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.