Vf reagerade snabbt på våldsretorik – verksamhetsledare avgår

av Janne Wass

Vikten av en vattentät strategi på sociala medier fick Vänsterförbundet en påminnelse om under slutet av den här arbetsveckan, då en besynnerlig historia om ett Twitterkonto som bytt användare eskalerade till att partiets verksamhetsledare för landets västra område tvingas säga upp sig från sitt jobb. Fallet gör också tydligt skillnaderna i hur olika partier handskas med hatprat och våldsretorik. Grundaren av Twitterkontot avgick nästan omedelbart efter att saken uppdaterats, trots att han vidhåller att han inte själv skrivit de uppmärksammade inläggen.

”I think we should kill fascists”. ”Climate change deniers should be shot”. Dessa är några av uppdateringarna från ett Twitterkonto som går under pseudonymen ”Crusty Old Sea Dog” eller @huggywuggy2. Det anonyma kontot har i tiderna grundats av Misha Dellinger, som är verksamhetsledare för Vänsterförbundet i landets västra område. Det var Yle som först uppmärksammade detta. Både Vänsterförbundets partisekreterare Mikko Koikkalainen och partiordförande Li Andersson meddelade under torsdagen och fredagsmorgonen att de diskuterat frågan med Dellinger, och att Dellinger uppgett att han inte har skrivit inläggen, och att kontot inte längre används av honom. Enligt Dellinger överlämnade han användningsrättigheterna till Twitterkontot till två andra personer långt innan han fick anställning av Vänsterförbundet. De våldsbejakande tweetsen är från 2016 och 2017, och enligt Dellinger själv använde han under den tiden inte längre kontot.

Dellinger har ändå tidigare skrivit Facebookinlägg med liknande innehåll. 2015 skämtade han på Facebook om att skjuta medlemmar ur den svenska kungafamiljen. Han var då kretssekreterare för Vänsterunga i Egentliga Finland. Till Turun Sanomat sa han då att det var menat som ett dåligt skämt och bad om ursäkt.

De gamla Twittermeddelandena grävdes fram på torsdagen, och på torsdagskvällen skrev Dellinger själv en uppdatering på sitt personliga konto, där han bad om ursäkt för den rabalder som hans gamla Twitterkonto skapat, och försäkrade att han fördömer det våldsbejakande som uttrycks i de anonymt skriva meddelandena. Li Andersson skrev på fredagsmorgonen på Twitter att hon diskuterat frågan med Dellinger, och att hon i egenskap av Vänsterförbundets ordförande fördömer våldsretoriken, som inte representerar partiets linje. Andersson uppgav då att det rör sig om en så allvarlig fråga att partistyrelsen kommer att diskutera den: ”det sista ordet är inte sagt i den här frågan” skrev hon på Twitter. Senare på förmiddagen meddelade Vänsterförbundet på sin webbsida att Dellinger säger upp sig från tjänsten som verksamhetsledare. I pressmeddelandet finns ett uttalande av Dellinger, där han skriver att uppståndelsen kring hans tidigare Twitterkonto har naggat förtroendet för honom i kanten till den grad att han inte anser sig kunna fortsätta på posten, utan bär ansvaret för situationen och säger upp sig.

Andersson säger enligt pressmeddelandet att hon uppskattar Dellingers rakryggade beslut i en svår situation. Enligt SDP:s organ Demokraatti sa Andersson på fredagen i riksdagen att hon inte har några skäl att tro att de personer som i 2016 och 2017 skrev de våldsbejakande meddelandena skulle ha haft några kopplingar till Vänsterförbundet.

Demokraattis chefredaktör Rane Aunimo noterar i en åsiktstext att Vänsterförbundet reagerade snabbt och tydligt på situationen: Det räckte bara 18 timmar mellan att Yle publicerade artikeln om Twittermeddelandena på torsdagen till att Vänsterförbundet meddelade om Dellingers avgång på fredagen. ”Det här kan andra partier tar modell av”, skriver Aunimo. Kommentaren kan ses som en pik mot till exempel Sannfinländarnas sätt att ofta se mellan fingrarna med sina medlemmars och funktionärers hatretorik och våldsuppviglingar.

Lämna en kommentar