Harvey Weinstein får 23 år fängelse

av Janne Wass

Den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein som åtalats för ett flertal sexuella övergrepp, har dömts till 23 års fängelse i domstol i New York, skriver internationella medier. Över 100 kvinnor har sedan 2017 trätt fram med anklagelser om våldtäkt och övriga sexuella övergrepp mot den tidigare stjärnproducenten, en av Hollywoods mäktigaste personer. Anklagelserna mot Weinstein hade en central del i att #metoo-rörelsen fick så stor uppmärksamhet under 2017 och spred sig till att bli ett globalt fenomen. Domen som förkunnades i New York i dag gällde två av dessa anklagelser.

Weinsteins advokater vädjade till rätten om ett förkortat straff, eftersom ”en femårig dom kan bli detsamma som en livstidsdom” för den 67-årige producenten. När Weinstein första gången trädde inför rätten använde han sig av en rollator, och då domen förkunnades satt han i rullstol. Enligt hans advokater lider han av sviterna efter en stor ryggoperation och de påpekar att en fängelsevistelse kan bli tung för honom eftersom han också dras med typ-2 diabetes. Hans försvar uppger också att han har problem med ögonen och måste ”få injektioner för att inte bli blind”. Åklagarna yrkade ändå på det maximala straffet på 29 år i fängelse på grund av Weinsteins ”livslånga historia av övergrepp” och hans ”avsaknad av ånger”. Domaren i fallet varnade också försvaret för att inte använda Weinsteins hälsa som ett svepskäl för att försinka rättegången. Inför domstolen uppgav Weinstein i dag att han är ångerfull, men också ”gravt förvirrad av det som har hänt”, vilket kan tolkas som en kritik mot #metoo-rörelsen, som han även tidigare har avfärdat.

Denna rättegång gällde endast två fall i New York. Weinstein ska ännu ställas till svars för för flera anklagelser om övergrepp i en domstol i Los Angeles.

Lämna en kommentar