Massiva domar för antifascister i rysk skenrättegång

av Alexandr Foy

Elva unga antifascister med airsoft som hobby har har dömts till upp till 18 års fängelsestraff för terrorism i Ryssland. Ny Tid har träffat hustrun till en av de åtalade som ännu väntar på sin dom i en människorättsvidrig rättegång med tydliga politiska motiv.

I början av februari i år föll domarna i tre olika terrorismrättegångar i Ryssland. Människorättsorganisationer har kallat domarna ”djupt problematiska”, då myndigheterna tvingat fram erkännanden med hjälp av tortyr, hot och annan tvivelaktig behandling av de åtalade. I ett av fallen – det som berör det så kalla ”Nätverket” – finns det tvivel om huruvida den påstådda terroristorganisationen ens existerade, och människorättsorganisationer runtom i världen hävdar att Kreml fabricerat bevis för att röja undan meningsmotståndare.

Enligt den ryska underrättelsetjänsten FSB organiserade 11 unga antifascister i städerna Penza och St. Petersburg ett terroristnätverk vid namn Set, ”Nätverket”, vars mål var att störta regeringen. De åtalade bestrider att de skulle ha varit medlemmar av något sådant nätverk, och hävdar att FSB utövat psykologisk tortyr, elchocker, misshandel och planterat vapen som bevis, för att tvinga fram fällande domar.

Åklagaren hävdar man avslöjat flera av nätverkets celler i Moskva, Penza, St. Petersburg och Vitryssland. Myndigheterna har kommit över dokumentation över de olika enheternas namn, och till och med lyckats koppla de åtalade till fingerade täcknamn. De åtalade hävdar att det inte var fråga om något terroristnätverk, utan namnen på ”enheterna” var namnen på deras airsoftlag, och att lagmedlemmarna använde smeknamn för att skydda sig mot nynazister – de åtalade var alla aktiva inom den antifascistiska rörelsen. Airsoft är alltså namnet på en sport där man i lag skjuter på varandra med ofarliga lufttrycksvapen – i stil med paintball.

Asyl i Finland

En av de åtalade från St. Petersburg är 26-åriga Viktor Filenkov, en vänsteraktivist och antifascist med intresse för datorprogrammering och elektronik. Filenkovs dom har ännu inte fallit men som flera av de andra åtalade riskerar han över tio års fängelsestraff. Ny Tid satte sig ner med Filenkovs hustru Alexandra Aksenova, som för tillfället bor i Finland, där hon beviljats politisk asyl. Aksenova har också bakgrund i den antifascistiska och anarkistiska rörelsen, och berättar att hon träffade Filenkov 2015. De gifte sig på våren 2017 i St. Petersburg, bara ett knappt halvår innan åtalet mot Filenkov och de andra påstådda terroristerna i ”Nätverket” öppnades. Hon berättar att det var genom den antifascistiska rörelsen som de blivit bekanta med de andra nu åtalade ungdomarna i Penza och Moskva. Trots att de inte längre hade regelbunden kontakt 2017, hörde de i St. Petersburg rykten om arresteringar i Penza.

– Men sådant sker regelbundet ”i förebyggande syfte”. Därför visste vi inte när arresteringarna började inte hur allvarligt det var. Informationen droppade in via djungeltrumman. I november 2017 rapporterades att Dmitrij Pchelintsev hade arresterats, att han torterades och att han till myndigheterna hade överlämnat namnen på alla som på något sätt var kopplade till honom. Det hette att de borde lämna Ryssland eller förbereda sig på arresteringar. Det var inte klart vem det hänvisade till och hur allvarliga hot det var fråga om.

FSB ”städade upp”

Aksenova säger att FSB hade haft ögonen på den antifascistiska rörelsen en längre tid, framför allt en av de påstådda medlemmarna i ”Nätverket”, Ilja Sjakurskij, var välkänd inom de antifascistiska kretsarna.

– Han är en person med starka åsikter och han var känd bland antifascister i många delar av Ryssland. Pchelintsev fanns på FSB:s listor redan då han var i skolåldern och också han hade förbindelser i hela Ryssland. FSB beordrades förmodligen att ”städa upp” innan Putins omval och världsmästerskapet i fotboll i Ryssland 2018.

Det började enligt Aksenova med gripandet av Jegor Zorin, som arresterades för innehav av droger.

– Zorin erbjöds (enligt hans egna ord) en ”deal” där han skulle vittna mot Sjakurskij och Vasilij Kuksov, i utbyte mot att anklagelserna för narkotikabrott annulerades. Det här är exakt vad som hände. Han friades för innehav av droger och exkluderades från terrorismrättegången. De började tortera Sjakurskij och Kuksov, och efter tortyren fängslade de Pchelintsev, Tjernov och Sygybajev. Anklagelserna baserades på Zorins uttalande om att det finns en grupp anarkister som tränar i skogen, vilket var sant. Pchelintsev hade ett registrerat vapen och efter sin militärtjänstgöring arbetade han som skjutinstruktör.

Vad åtalades de för?

– De anklagas för att ha skapat och och varit medlemmar i en terroristorganisation. Åtalet innefattar inga specifika planer för några terroristattacker. Åklagaren uppger att de förberedde terrorattacker och tränade, men det finns inga detaljer, inga planer. De anklagas också för uppbevaring av vapen och sprängämnen. Naturligtvis, vad skulle det vara för terrorism utan vapen och sprängämnen?

Vapenintresserade bevakas

Alexandra Aksenova säger att åtalen mot antifascisterna i St. Petersburg helt och håller baserar sig på materialet från Penza.

– I januari 2018 arresterades Julij Bojarsjin i St. Petersburg för uppbevaring av vapen, och sedan för deltagande i en terroristgrupp. Kring samma tid arresterades min make Viktor, som torterades, och två dagar senare blev Igor Sjisjkin- arresterad. Han torterades också, och tvingades att erkänna. Ilja Kapustin arresterades också, och han torterades väl också, men han släpptes. Därefter åkte han till Finland och fick politisk asyl här.

Aksenova säger att den samhälleliga diskussionen om tortyren mot de anklagade kom för sent.

– Det var först när tortyren i St. Petersburg lyftes fram, som tortyren i Penza också uppdagades. Vi försökte prata om det så mycket som möjligt och informationen nådde presidentens råd för mänskliga rättigheter.

Så Putin kände till nätverksfallet?

– Ja, det var hans råd för mänskliga rättigheter som informerade honom om tortyr och andra kränkningar. Han lovade att bekanta sig med det, säger Aksenova och ler.

Orsaken till att myndigheterna nu gav sig på antifascisterna är enligt Aksenova att de ville undanröja personer och grupper som potentiellt kunde ställa till problem i framtiden.

– Det finns en stämning i Ryssland av att den nuvarande socialpolitiska krisen förr eller senare kommer att leda till massivt missnöje, och naturligtvis blir människor som är intresserade av airsoft och vapen potentiellt farliga då. När dessa människor också är intresserade av politik är de fiender, alltså människor som kan motstå institutionellt våld. I Ryssland finns det ett monopol på våld, som tillhör FSB, polisen och armén.

Illustration: Alina Kugusjeva

De åtalade i Nätverksprocessen

 • Dmitri Pchelintsev
  27 år gammal, arbetade som skjutinstruktör, vilket han utbildade sig till under militärtjänstgöringen. Han är förtjust i film och musik, organiserade konserter och hoppades bli filmskapare.
  Dömd till 18 år i ett fängelse i högsta säkerhetsklassen.
 • Ilja Sjakurskij
  23 år gammal, studerande, volontär på ett centrum för hemlösa djur, arrangör av föreläsningar och miljöevenemang, spelade i ett punkband.
  Dömd till 16 år i ett fängelse i högsta säkerhetsklassen.
 • Vasilij Kuksov
  31 år gammal, tog examen från ett jordbruksuniversitet, arbetade som designingenjör, var djurskyddsaktivist och -volontär. Spelade med Penzas filharmoniska orkester och på visfestivaler.
  Dömd till 9 år i en straffkoloni
 • Andrej Tjernov
  30 år gammal, studerande pedagogik och arbetade som montör på en fabrik. Tillsammans med Pchelintsev spelade han airsoft. Deltog i aktioner för mathjälp till fattiga.
  Dömd till 14 år i ett fängelse i högsta säkerhetsklassen.
 • Michail Kulkov
  25 år gammal, studerande tillsammans med Maxim Ivankin, deltog i distribution av mat och kläder till hemlösa.
  Dömd till 10 år i en straffkoloni med högsta säkerhetsklassen.
 • Maxim Ivankin
  25 år gammal, arbetade som kock på en restaurang, som animatör av barnfilmer, barnledare, och designade kläder. Han delade ut mat till hemlösa. och tjänstgjorde i marinen.
  Dömd till 13 år i ett fängelse i högsta säkerhetsklassen.
 • Arman Sagynbajev
  27 år gammal
  Dömd till 6 år i en straffkoloni.
  Alla de åtalade förnekar sin skuld.
 • De anklagade i St. Petersburg Viktor Filenkov och Julij Bojarsjinov väntar för närvarande på rättegång. Igor Sjisjkin erkände alla åtal,
  bidrog till utredningen och fick 3,5 års fängelse.

Lämna en kommentar