Italiens migrantarbetare får tillfälliga uppehållstillstånd

av Christin Sandberg

Medan diskussionen om utländska säsongsarbetare går het i Finland på grund av reserestriktionerna, har Italien i ett historiskt beslut legaliserat hundratusentals papperslösa migranter för att rädda vårens och sommarens skördar, rapporterar Ny Tids utsända Christin Sandberg. 

Italien legaliserar hundratusentals papperslösa migranter som redan finns i landet. Det handlar om personer med utgånget uppehållstillstånd och möjlighet för de som redan har arbetat i jordbruket att få ett tillfälligt arbetstillstånd på sex månader. Det här är ett trendbrott i italiensk migrationspolitik.

Förslaget omfattar både migrantarbetare inom jordbrukssektorn och hushållerskor och hemvårdare som i dag saknar alla former av arbetsrättsligt skydd.

– Regeringens avsikt är att garantera människors värdighet, erbjuda arbetsrättsligt skydd samt se till arbetsmarknadens behov, sade inrikesminister Luciana Lamorgese i ett tal till senaten strax innan beslutet antogs.

Bakom förslaget står jordbruksministern Teresa Bellanova.

– Från idag kommer de osynliga vara mindre osynliga, sade hon och hade svårt att hålla tillbaka tårarna under presskonferensen i samband med att beslutet tillkännagavs.

För Bellanova hade det varit en stridsfråga och hon hade sagt sig beredd att lämna sin ministerpost om förslaget inte gick igenom.

Förslaget har hela tiden backats upp av kyrkan, fackförbunden och stora samhällssektorer. Däremot har förslaget väckt politiskt motstånd från oppositionen, vilket dragit ut på beslutsfattandet.

– Det finns misstro, eftersom migrantarbetarna under många år setts som fiender, att de kommit hit för att ta våra jobb. Men de är oumbärliga för att vissa samhällsaktiviteter ska fungera och rulla på, inte bara inom jordbruket där vi nu riskerar att förlora betydande skördar, eftersom ingen kan skörda, men det gäller även hembiträden och hemvårdare (som också skulle omfattas av legaliseringen red. anm), sade Bellanova till Rainews i ett första skede när förslaget presenterades för ett par veckor sedan.

De nya reglerna uppskattas omfatta runt 600 000 personer, som alltså får sin vistelse i landet legaliserad i form av tillfälliga uppehållstillstånd.

Jordbruket står inför en intensiv skördefas, och det har rått stor osäkerhet kring hur skörden av grönsaker och frukter ska genomföras under coronapandemin.

Citrussäsongen på Sicilien är över. Sparrissägongen går mot sitt slut. I Piemonte i nordväst mognar persikorna och aprikoser längre söderut. I Apulien i sydöst följer därefter tomatsäsongen, i september vindruvorna i centrala Italien och mot hösten mognar oliverna på alla håll i landet.

Säsongsarbetarna rör sig vanligtvis i takt med att frukterna mognar. De flesta av dem brukar komma från Östeuropa för att arbeta intensivt under årets varmaste månader, men i år har det inte varit möjligt. 

Migranter från olika afrikanska länder har blivit kvar i tillfälliga bostäder och getton, eftersom de inte kan förflytta sig.

Utan fast kontrakt och utan fast adress är rörelsefriheten mycket begränsad.

– Här krävs en snabb och akut lösning, såsom ett särskilt tillstånd och upprättandet av säkra korridorer för säsongsarbetarna så de kan förflytta sig mellan de olika regionerna, sade ekonomijournalisten Roberta Carlini för en månad sedan, strax innan förslaget togs fram. 

På spel stod Italiens stora produktion av frukt och grönsaker, som är oumbärlig, främst för den inhemska konsumtionen.

De nya reglerna omfattar personer som redan utnyttjas i jordbruket och ibland arbetar för så lite som 3 euro i timmen. Det handlar om att omvandla svartarbete till regelrätta arbeten för att komma åt den illojala konkurrensen i jordbruket. 

Många av dem som omfattas av de nya bestämmelserna är daglönare, som måste arbeta för att kunna köpa mat för dagen. De flesta är killar mellan 20 och 40 år med ursprung i något afrikanskt land som lever under usla villkor.

I San Ferdinando i Kalabrien bor över 400 i ett tältläger med tillgång till 7 toaletter. De har bett om hjälp med att handla mat och få mathjälp från kommunen, eftersom de går hungriga. 

Stadens borgmästaren Andrea Tripodi säger att ”det handlar inte om migranter som dykt upp från ingenstans, de har alltid behövts hos oss i jordbruket”. Tältlägret måste finnas kvar så länge krisen pågår, men han menar också att det inte är ett hållbart boende på sikt. 

Runtomkring staden Foggia i Apulien finns flera så kallade getton, i vilka det bor cirka 2 500 migranter. Det största ligger i Borgo Mezzanone, där det just nu finns 1 100 migranter. 

Humanitära hjälporganisationer och borgmästare varnar för den pressade situationen i lägren både vad gäller säkerhet, begränsad rörelsefrihet och fattigdomen som fördjupas.

En av få utomstående aktörer som besöker gettot i Borgo Mezzanone är den humanitära hjälporganisationen Intersos, som erbjuder ambulerande läkarvård sex dagar i veckan. 

– I första hand finns vi på plats för att informera och stötta de som bor i gettot, och inte har tillgång till annan sjukvård, säger Alessandro Verona, läkare och ansvarig för migranternas situation.

Men det är inte en lätt situation, menar Verona, eftersom det saknas tillgång till vatten, sanitet och hygien. 

Även de många kvinnor som arbetar som hushållerskor och hemvårdare i de italienska hemmen omfattas av de nya bestämmelserna.

– De har fram tills nu lämnats utanför alla ekonomiska stödpaket som regeringen har tagit fram för att dämpa de negativa effekterna av coronapandemin, säger Roberta Carlini och konstaterar att det var välbehövligt.

Portugal fattade i mars ett liknande beslut om att legalisera vistelsen för papperslösa och asylsökande under coronakrisen. 

I Finland har diskussionen gått het under de senaste månaderna kring migrantarbetare till landets jordbruk. På grund av reserestriktioner har det i praktiken varit omöjligt för säsongsarbetare från utlandet att komma till Finland. Ett undantag gjordes dock för ukrainska gästarbetare, som på grund av sin erfarenhet och kunskap setts som oumbärliga för skördesäsongen.

I år hann bara drygt 300 ukrainska säsongsarbetare anlända till Finland innan Ukraina satte stopp för transporterna av hälsoskäl, rapporterar Svenska Yle. 

Det kom därför som ett hårt slag då Ungerns myndigheter förbjöd sina medborgare att resa ut från landet. Senare lyfte dock Ungern dessa restriktioner. Den ukrainska regeringen kräver ändå att säsongsarbetarna garanteras minst tre månader arbete, hälsovårdstjänster, bostad och tillräckligt hög lön.

— Alla arrangemang för att få hit säsongarbetarna är klara, och vi ordnar med charterflyg genast då vi får grönt ljus, säger Lantbrukarcentralen MTK:s näringsdirektör Marko Mäki-Hakola till Svenska Yle.

Ursprungligen gav Finland tillåtelse för 1 500 gästarbetare att komma och arbeta i det finländska jordbruket, och i början av maj utökades antalet med ytterligare 3 000. De flesta väntas komma just från Ungern. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) har även lovat att ministeriet ska se över utlänningslagen och ta bort karenstiden för asylsökande för att jobba i Finland, så att även asylsökande som fått negativt besked ska kunna arbeta inom säsongsnäringarna så länge de vistas i Finland.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.