Aleksej Navalyj i koma efter misstänkt förgiftning

av Janne Wass

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj befinner sig för tillfället i koma på ett sjukhus i staden Omsk i centrala Ryssland efter att han fått allvarliga förgiftningssymptom ombord på ett flygplan. Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj uppger på Twitter att Navalnyj börjat må dåligt strax efter att han bordat ett flygplan i Tomsk, där han varit för att stöda oppositionskandidater i lokalvalet, för att återvända till sin hemstad Moskva. Planet nödlandade i Omsk efter att Navalnyj börjat få dåligt. Enligt Jarmysj har läkare konstaterat att han antagligen fått i sig gift i sitt morgonte, och den heta vätskan har fått giftet att sprida sig snabbt i kroppen. Vilket gift det skulle vara fråga om är inte i skrivande stund känt, eftersom läkare vid sjukhuset där Navalnyj vårdas inte vill kommentera fallet vidare. Navalnyj uppges vara i kritiskt men stabilt tillstånd på intensivavdelningen.

Bilder har spridits av Navalnyj som druckit te på flygplatsen i Tomsk tidigare på morgonen, och enligt Kira Jarmysj var det det enda oppositionsledaren åt eller drack på hela morgonen. Myndigheterna har uppgett att en utredning inletts, samtidigt som man från officiellt håll framhåller att inget säkert tyder på att det skulle vara frågan om förgiftning, eftersom ”det lika väl kan vara en reaktion på något Navalnyj själv åt eller drack dagen innan”. Enligt Jarmysh är det här just det som staten officiellt kommer att påstå – ”kanske det bara var dåligt te”, skriver hon sarkastiskt på Twitter.

En video har spridits av Navalnyj som jämrar sig i smärtor ombord på flygplanet, och ögonvittnen säger att han besökte toaletten på planet och sedan inte kom ut på en lång stund, tills han började ”vråla av smärta”. Bilder visar en livlös Navalnyj som bärs av planet på en bår på Omsks flygplats. Navalnyjs personliga läkare säger att man nu försöker ordna så att Navalnyj får vård i Europa.

Det här är inte första gången Aleksej Navalnyj utsätts för förgiftning och attentat. Under en demonstration 2017 kastade en aktivist en kemikalie i ansiktet på honom, som lämnade honom halvblind på ena ögat. I fjol arresterades han efter att ha uppmanat folk att demonstrera mot regeringen, och fick i häktet förgiftningssymptom.

Den ryska underrättelsetjänsten har tidigare använt sig av gift mot flertalet oppositionsaktivister. Den före detta KGB-agenten och dissidenten Aleksander Litvinenko mördades med radioaktivt polonium som blandats i hans te år 2006. Också den Kreml-kritiska journalisten Anna Politkovskaja drack förgiftat te 2004 i samband med hennes rapportering om ryska övergrepp i Tjetjenien. Politkovskaja sköts till döds utanför sitt hem två år senare. Oppositionsaktivisten Vladimir Kara-Murza Jr. har överlevt förgiftningsförsök 2015 och 2017, och den ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia utsattes båda för ett mordförsök av rysk underrättelsetjänst 2018. Samma år förgiftades även Pjotr Verzilov, medlem i aktivistkollektivet Pussy Riot, men överlevde.

EDIT: I en tidigare version av texten stod att Sergej och Julia Skripal mördats 2018, men båda överlevde mordföreöket.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.